-
Haps
-
Jak przygotować
- Połącz mięso z tym składnikiem, a zapomnisz o schabowym. Nie ma szans, że wrócisz do klasycznego kotleta
Połącz mięso z tym składnikiem, a zapomnisz o schabowym. Nie ma szans, że wrócisz do klasycznego kotleta
W kotletach zakochana jest duża część osób. Wykonuje się je bardzo szybko, nie mają długiej listy składników, a dodatkowo błyskawicznie zapełniają brzuch. Aby podkręcić smak typowego mięsa, warto do niego dodać kilka składników. Będzie lepsze i bardziej soczyste.
Schab po szwajcarsku szerszemu gronu znany jest jako cordon bleu. To kawałek mięsa, który nadziany jest żółtym serem i szynką. Całość zatopiona jest w bułce tartej i mące, a następnie obsmażona na złoty kolor. To świetna propozycja obiadowa i alternatywa dla typowych schabowych. Dzięki wnętrzu, które pod wpływem ciepła się rozpuszcza mięso, staje się soczyste i nadaje całości innego smaku. Przygotowanie tego przysmaku nie jest skomplikowane. Warto jednak zwrócić uwagę na to, by krawędzie mięsa były dobrze do siebie przyklejone. Dzięki temu unika się sytuacji, w której całe nadzienie wypływa podczas smażenia.
Przepis na schab po szwajcarsku
Składniki
- 6 plastrów schabu,
- 6 plastrów żółtego sera,
- 6 plastrów ulubionej szynki,
- jajko,
- łyżka mleka,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 6 łyżek bułki tartej,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Schab oczyść z nieczystości, chrząstek i błonek. Następnie każdy plaster rozbij na cieńszy placuszek. Każdą stronę obsyp obfitą ilością soli i pieprzu.
- Na jednej połówce mięsa ułóż żółty ser i szynkę. Złóż je na pół i dociśnij przy krawędziach, by nic nie mogło wypaść. Czynność powtórz z każdym kawałkiem schabu.
- Na oddzielnych talerzach rozsyp mąkę pszenną i bułkę tartą. W głębokim talerzu roztrzep jajko z dodatkiem mleka.
- Każdy przygotowany kawałek mięsa obtocz w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, układaj na nim przyrządzone kotlety. Smaż z obu stron na rumiany kolor. Po wysmażeniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Tak przygotowane podawaj z ulubionymi dodatkami. Ich środek powinien być kremowy i rozpuszczony. Może być także gorący, więc odczekaj chwilę, by się nie poparzyć.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl