Połącz mięso z tym składnikiem, a zapomnisz o schabowym. Nie ma szans, że wrócisz do klasycznego kotleta

W kotletach zakochana jest duża część osób. Wykonuje się je bardzo szybko, nie mają długiej listy składników, a dodatkowo błyskawicznie zapełniają brzuch. Aby podkręcić smak typowego mięsa, warto do niego dodać kilka składników. Będzie lepsze i bardziej soczyste.
Zobacz wideo Cordon bleu

Schab po szwajcarsku szerszemu gronu znany jest jako cordon bleu. To kawałek mięsa, który nadziany jest żółtym serem i szynką. Całość zatopiona jest w bułce tartej i mące, a następnie obsmażona na złoty kolor. To świetna propozycja obiadowa i alternatywa dla typowych schabowych. Dzięki wnętrzu, które pod wpływem ciepła się rozpuszcza mięso, staje się soczyste i nadaje całości innego smaku. Przygotowanie tego przysmaku nie jest skomplikowane. Warto jednak zwrócić uwagę na to, by krawędzie mięsa były dobrze do siebie przyklejone. Dzięki temu unika się sytuacji, w której całe nadzienie wypływa podczas smażenia.

Przepis na schab po szwajcarsku

Składniki

  • 6 plastrów schabu,
  • 6 plastrów żółtego sera,
  • 6 plastrów ulubionej szynki,
  • jajko,
  • łyżka mleka,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Schab oczyść z nieczystości, chrząstek i błonek. Następnie każdy plaster rozbij na cieńszy placuszek. Każdą stronę obsyp obfitą ilością soli i pieprzu.
  2. Na jednej połówce mięsa ułóż żółty ser i szynkę. Złóż je na pół i dociśnij przy krawędziach, by nic nie mogło wypaść. Czynność powtórz z każdym kawałkiem schabu.
  3. Na oddzielnych talerzach rozsyp mąkę pszenną i bułkę tartą. W głębokim talerzu roztrzep jajko z dodatkiem mleka.
  4. Każdy przygotowany kawałek mięsa obtocz w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, układaj na nim przyrządzone kotlety. Smaż z obu stron na rumiany kolor. Po wysmażeniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  6. Tak przygotowane podawaj z ulubionymi dodatkami. Ich środek powinien być kremowy i rozpuszczony. Może być także gorący, więc odczekaj chwilę, by się nie poparzyć.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.