Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Szybki obiad z niczego to marzenie każdego głodnego człowieka. W końcu, kto ma ochotę stać godzinami w kuchni, kiedy kiszki grają już marsza? Włosi doskonale wiedzą, jak radzić sobie w takich sytuacjach. Znany i ceniony szef kuchni Max Mariola zdradza ekspresowe rozwiązanie.
Co na szybki obiad? Z niczego powstanie cudo!
Włosi słyną z tego, iż ich kuchnia oparta jest na prostocie. W końcu określenie "povera cucina", czyli kuchnia biedaków, biedna kuchnia, ma swoje podwaliny. Nie od dziś wiadomo, że bazą niemal każdego włoskiego dania jest mąka. Makarony, pizza, gnocchi, czy bogaty wybór pieczywa. Kluczem zawsze są dodatki. Dzięki temu powstawał szybki obiad z niczego. Max Mariola podzielił się pomysłem na danie, które przyrządzisz w mgnieniu oka. Oto przepis na aglio olio e peperoncino!
Składniki:
- 200 g makaronu typu spaghetti,
- pęczek natki pietruszki,
- utwardzona ikra barweny (możesz pominąć), lub dodać tuńczyka lub łososia
- 4 ząbki czosnku,
- 2 papryczki chilli,
- oliwa z oliwek,
- cytryna,
- pół szklanki wody,
- sól.
Obiad z niczego, czyli włoski przysmak w kilka minut
- Do osolonego wrzątku wrzuć makaron. Gotuj, aż będzie al dente.
- Odlej wodę, ale pod żadnym pozorem nie płucz makaronu!
- Przełóż go z powrotem do garnka.
- Oberwij listki pietruszki i posiekaj drobniutko.
- Na patelnię wlej oliwę i dodaj obrane ząbki czosnku oraz łodygi pietruszki. Podsmaż delikatnie na małym ogniu.
- Kiedy czosnek się zezłoci wyciągnij dodatki i pozostaw wyłącznie aromatyczny tłuszcz.
- Posiekaj drobno papryczkę chilli i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Dodaj pokrojoną pietruszkę i wlej pół szklanki wody.
- Odparuj nadmiar i zestaw z ognia.
- Wrzuć ugotowany makaron. Całość wymieszaj, nieustannie podgrzewając, aż sos oblepi równomiernie każdą nitkę makaronu.
- Na koniec dodaj ulubioną rybę.
- Szybki obiad skrop sokiem z cytryny oraz oliwą i posyp papryczką chilli. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.