-
Haps
-
Jak przygotować
- Musisz tym zapełnić swoją spiżarnię. Półki aż będą się uginać. To nie ogórki i dżemy
Musisz tym zapełnić swoją spiżarnię. Półki aż będą się uginać. To nie ogórki i dżemy
Piwnice i spiżarnie zapełniają się w okresie letnim coraz to większą ilością przysmaków. Postanawiamy zamknąć w słoikach nie tylko dżemy i warzywa, a także robimy nalewki i soki. Dziś chcemy przedstawić coś innego, niż to co wyżej wymieniliśmy. Przyda się jesienią i zimą, gdy zechcemy przyrządzić smaczną zupę.
Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?
Lato to dla wielu osób wyjątkowy czas. To właśnie wtedy możemy cieszyć się smacznymi i świeżymi produktami. Duża część z nas chce je również zamknąć na okres jesienno-zimowy, kiedy to smak i soczystość owoców i warzyw nie jest już taka sama. Zazwyczaj najwięcej przygotowuje się ogórków, cukinii i słodkich przetworów. Mało kto jednak wie i pamięta o tym, że nie tylko to jest warte takiego zamknięcia. Postanowiliśmy pokazać produkt, który również można umieścić w słoiku, a gdy zrobi się zimniej, można go wyciągnąć i wykorzystać do wielu dań. Jest to szczaw, który swoim smakiem i kolorem może rozświetlić niejedną potrawę. Tak przyrządzone warzywo jest jak znalazł na rozgrzewającą zupę szczawiową.
Przepis na szczaw na zimę
Składniki
- 1 kg liści szczawiu,
- 4 łyżki soli,
- 600 ml wody.
Sposób przygotowania
- Sposób przyrządzania tego przetworu nie jest wcale skomplikowany. W pierwszej kolejności oczyść i przemyj liście szczawiu. Następnie odkrój wszystkie ogonki i pozbądź się liści, które zaczynają się psuć.
- Tak przygotowane liście drobno posiekaj i włóż do większego garnka. Następnie dodaj cztery łyżki drobnej soli i wlej wodę. Garnek ustaw na średnim ogniu i gotuj wszystko przez około 10 minut. Pamiętaj jednak, by co jakiś czas całość mieszać.
- W tym czasie przemyj, wyparz i osusz słoiki. Upewnij się również że masz do nich dopasowane wieczka. Do czystych naczyń przelej zawartość garnka i dokładnie zakręć.
- Słoiki owiń ręcznikiem i odstaw do wystudzenia. Tak przygotowane przechowuj w chłodnym i suchym miejscu. Szczaw w takiej ilości wystarczy na około 4 l zupy.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl