Placki z patelni, które strącą inne propozycje z podium. Dodaj ten składnik, a będą lekkie i pyszne

Nie ma osoby, która nie lubi słodkich placków, które gotowe są w kilka minut. Wykonuje się je w ekspresowym tempie i można je podać zarówno na śniadanie, obiad jak i na lekką kolację. Propozycja, którą przedstawiamy skrywa w sobie składnik, na który jest aktualnie sezon. Polecamy zrobić ich więcej, bo zniknął ze stołu w mgnieniu oka.
Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato

Na temat placków pisaliśmy niejednokrotnie. Pokazywaliśmy różne sposoby na ich przygotowanie, a także dodatki, z którymi można je podawać. Za każdym razem podkreślaliśmy jak łatwo i szybko można je przyrządzić. Tym razem nie jest inaczej i słodkie placki jogurtowe z borówkami będą gotowe w kilka minut. Swoją lekkość i puszystość zawdzięczają jogurtowi greckiemu, a słodkość soczystym borówkom. To właśnie teraz można je znaleźć w lasach lub na targach. Wykorzystanie ich gwarantuje nie tylko pełnię smaku, a także sprawi, że danie będzie świetnie się prezentować.

Przepis na placki jogurtowe z borówkami

Składniki

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 ml jogurtu greckiego,
  • 2 jajka,
  • 30 g masła,
  • łyżka cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • szklanka borówek,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Masło umieść w niewielkim metalowym kubeczku i rozpuść je na małym ogniu. Co jakiś czas mieszaj, by się nie przypaliło. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  2. Do większej miski wlej chłodniejsze masło, jogurt grecki, wbij jajka i wsyp cukier wraz z cukrem waniliowym. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki. Do wszystkich składników wsyp przesianą przez sitko mąkę wraz z sodą oczyszczoną, dodaj także sól. Zmiksuj produkty do uzyskania jednolitej masy i odstaw je na około 15 minut.
  3. W tym czasie borówki dokładnie przemyj i osusz. Następnie wrzuć je do powstałego ciasta i wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy będzie odpowiednio ciepły formuj na nim zgrabne placki. Smaż je z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru.
  5. Gotowe placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami. Mogą być to lody, bita śmietana lub owocowa konfitura.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.