Są tak smaczne, że dziadek robił je co wtorek. W środku skrywają nadzienie, bez którego są nieapetyczne

Kotlety kocha każdy, ale czy wszyscy znają przepis na ten przysmak? Bez dwóch zdań może konkurować z polskimi klasykami takimi jak mielone, czy schabowe. Ich wnętrze to coś lekkiego, a zarazem wyrazistego. Bez tego mogą wyjść nijakie, więc lepiej włożyć ten farsz do środka.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Przepisów na smakowite kotlety można znaleźć wiele. Jednak nie każdy ma w swoich zapiskach taką recepturę. Gdy dziadek Józek ją poznał, postanowił wykonywać ją co tydzień. Dlaczego? Podejrzewam, że powodem jest aromatyczny farsz, który obtoczony jest ziemniaczaną masą. Całość jest wysmażona i podana z ulubionymi dodatkami, za którymi może szaleć każdy. Nadzienie wykonane jest ze szpinaku, sera feta i suszonych pomidorów. Takie połączenie przekona każdego do spróbowania.

Przepis na kotlety ziemniaczane ze szpinakiem

Składniki

  • 600 g ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 150 g szpinaku,
  • 50 g sera feta,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta kurkumy,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź, pozostaw do wystudzenia i przeciśnij je przez praskę. Gdy ziemniaki będą gotowe, dodaj jedno jajko, 3 łyżki mąki, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wyrób do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Szpinak dokładnie umyj, odkrój większe ogonki i osusz. Na patelni podgrzej olej i usmaż na nim szpinak. Pod koniec dopraw go szczyptą soli i gałką muszkatołową. Wymieszaj i podsmażaj przez następne 3 minuty.
  3. Odlej powstały nadmiar wody, pomidory drobno posiekaj i wrzuć do szpinaku. Ser feta pokrusz do mieszanki warzyw, wymieszaj i dopraw odrobiną pieprzu.
  4. Ciasto ziemniaczane podziel na 7 równych części. Podsyp dłonie niewielką ilością mąki, a następnie uformuj z ciasta kulki. Mocno je spłaszcz, na środek nałóż porcję nadzienia i zalep brzegi tak, by postał kotlet.
  5. Do głębokiego talerza wbij jajko i roztrzep je energicznym ruchem. W drugim naczyniu połącz 2 łyżki mąki pszennej z 2 łyżkami bułki tartej. Przygotowane kotleciki najpierw obtocz w jajku, a następnie w mieszance mąki i bułki.
  6. Na patelni rozgrzej olej. Kiedy będzie odpowiednio ciepły układaj na nim kotlety. Smaż je z każdej strony na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi obiadowymi dodatkami lub z domowym sosem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.