Latem robi się ją w każdym domu. Zupa, która ochładza i zapełnia brzuch na długi czas

Gdy za oknem słońce raczy nas niemiłosiernym skwarem, każdy szuka sposobu, by w jakiś sposób się ochłodzić. Oczywiście dobrym sposobem jest użycie do tego płynów, jednak i dania obiadowe mogą być w tym przydatne. Ta zupa ochłodzi nas od środka i przyniesie ulgę, gdy na dworze upał.
Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk

Lato i upały, które wtedy nas męczą są dobrym powodem, by do codziennego menu wpleść trochę nowych smaków. Tej zupy nie robi się o każdej porze roku, a zazwyczaj wtedy, kiedy skwar nie daje nam spokoju. Tym daniem jest chłodnik litewski, który przygotowywany jest na kefirze lub zsiadłym mleku. Drugim, lecz równie ważnym składnikiem jest botwinka i świeże ogórki. Nie może ich zabraknąć, bo to właśnie te składniki nadają całości smaku i odpowiedniego koloru. Aby jeszcze lepiej zaprezentować tę potrawę, można do niej dodać świeży koperek i szczypiorek. Nie można też zapomnieć o ugotowanych jajkach, które wyróżniają się na tle zupy, która przybiera różową barwę.

Przepis na chłodnik litewski

Składniki

  • pół litra rosołu lub bulionu,
  • pęczek botwiny,
  • 500 ml kefiru,
  • 350 ml śmietany 18%,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • 4 jajka,
  • 2 świeże ogórki,
  • 3 ząbki czosnki,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się warzywami. Botwinkę dokładnie umyj i obierz. Korzenie drobno pokrój, liście posiekaj na mniejsze kawałki.
  2. Do garnka przelej bulion i zagotuj go na średnim ogniu. Gdy będzie odpowiednio ciepły, dodaj korzenie i gotuj przez około 15 minut, w tym czasie buraki zmiękną. Po 10 minutach gotowania wrzuć liście botwinki. Zamieszaj, a po upływie czasu zdejmij wywar z ognia i pozostaw do wystudzenia.
  3. Do ostudzonego wywaru wlej kefir i całość dokładnie wymieszaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj go do całości, wlej również śmietanę.
  4. Koperek i szczypiorek przemyj, osusz i drobno posiekaj. Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Składniki wrzuć do zupy i zamieszaj.
  5. Jajka umieść w rondelku, zalej wodą i gotuj przez około 10 minut. Następnie obierz i pokrój w ćwiartki, również wrzuć do wywaru.
  6. Na koniec dopraw wszystko solą, pieprzem. Dla lepszego smaku dolej również sok z cytryny lub ocet. Zupę podawaj mocno schłodzoną.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.