• Link został skopiowany

Strzelczyk nafaszerował cukinię i zrobił obiad na 2 dni. Dodał ten składnik, by nie była sucha. Jest palce lizać

Cukinia z piekarnika to danie, które można wykonać w wersji mięsnej, a także wegetariańskiej. Tomasz Strzelczyk pokazał jak zrobić ją w najprostszy sposób. Zdradził także składnik, który sprawia, że danie nie jest suche. To niebo w gębie idealne na lato.
Faszerowana cukinia Strzelczyka
Fot. YouTube Tomasz Strzelczyk 'Zapiekana cukinia / Oddaszfartucha'
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Cukinia jest warzywem, z którego można wykonać wiele ciekawych dań. Można jej użyć jako dodatek do innych potraw, a także świetnie sobie radzi jako główny składnik. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale YouTube niejednokrotnie pokazywał sposoby na jej przyrządzenie. Kilka dni temu ponownie zabrał się za przygotowanie dania, przy którym trudno przejść obojętnie. To faszerowana cukinia, która w środku ma takie składniki jak papryka, cebula, pomidor, czy swojska kiełbasa. Aby całość nie była wysuszona, dodaj sos zrobiony z majonezu i przypraw. 

Przepis na faszerowaną cukinię Tomasza Strzelczyka

Składniki

  • 2 duże cukinie,
  • 150 g swojskiej kiełbasy,
  • czerwona cebula,
  • czerwona papryka,
  • duży pomidor,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki majonezu,
  • łyżka soli,
  • łyżka białego cukru,
  • pieprz,
  • szczypta słodkiej papryki w proszku,
  • 50 g żółtego sera w kostce,
  • łyżka natki pietruszki,
  • łyżka świeżego szczypiorku.

Sposób przygotowania

  1. Cukinie dokładnie przemyj i przekrój na pół. Z każdego kawałka wydrąż środek i pozostaw go na desce do krojenia. Do dużego garnka wlej wodę, wsyp sól i cukier, zagotuj na średnim ogniu. Gdy woda będzie odpowiednio ciepła umieść w niej cukinie i gotuj warzywo przez następne 5 minut.
  2. W tym czasie zajmij się innymi składnikami. Wydrążony środek posiekaj na drobno i umieść w go dużej misce. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i również posiekaj. Pomidora także pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa włóż do jednej miski i dosyp do nich pokrojoną kiełbasę.
  3. Szczypiorek i natkę pietruszki przemyj, osusz i posiekaj. Wrzuć ją do reszty składników i dokładnie wymieszaj.
  4. Do majonezu wsyp niewielką ilość papryki słodkiej, sól i pieprz. Zamieszaj i przelej do reszty składników. Wymieszaj do połączenia.
  5. Podgotowane cukinie wyłów z wody i pozostaw do wystudzenia. Następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdą z nich faszeruj przygotowanym nadzieniem.
  6. Gotowe warzywa włóż do nagrzanego do 180°C na około 20 minut. Po tym czasie wyjmij, a wierzch posyp startym żółtym serem. Ponownie wstaw do urządzenia na następne 3 minuty.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: