Przepis na kotlety imperial. Hojnie nadziane, mięsne sakiewki to obłędny pomysł na elegancki obiad

Szukasz przepisu na łatwy i jednocześnie zjawiskowy obiad? Kotlety imperial to smakowita wersja popularnych cordon blue, w tym przypadku warto jednak zrezygnować z drobiu i sięgnąć po wieprzowinę. To jednak nie koniec - sekretem jest hojnie nadziane wnętrze, które dosłownie przy każdym kęsie rozpływa się w ustach!

Planujesz rodzinny obiad lub szukasz inspiracji na eleganckie, mięsne danie? Przepis na kotlety imperial sprawdzą się doskonale na każdą okazję i z pewnością zaskoczą nawet najbardziej wymagających gości jak np. ukochana teściowa. Sekretem smaku jest połączenie kilku składników i obłędy duet pomiędzy delikatnym mięsem a konkretnym nadzieniem. 

Kotlety imperial zaimponują najbardziej wymagającej teściowej

W domowym menu nie brakuje mięsnych klasyków jak schabowe, mielone czy np. de volaille. Zupełnie inną, smakowitą i jednocześnie niebywale elegancką propozycją są kotlety imperial, które bazują na wieprzowinie hojnie nadzianej szynką i serem. Brzmi smakowicie prawda? I tak jest w rzeczywistości, warto jednak pamiętać o kilku szczegółach, które są kluczem do pięknego podania no i delikatnego, rozpływającego się w ustach mięsa.

Jak zatem przygotować kotlety imperial? To nic trudnego, jednak warto zacząć już na zakupach. Nie obejdzie się bowiem bez pięknej porcji świeżego i dobrego jakościowo mięsa. podobną pieszczotliwość warto zachować także przy wybieraniu sera i szynki. Wówczas nasze danie będzie smakować wyjątkowo. Ważna jest także sama panierka i późniejsze smażenie. Tu z kolei przyda się olej roślinny rzepakowy. Następnie tłuszcz trzeba mocno rozgrzać i wrzucać na taflę mięso - gdy pięknie się zarumieni z każdej strony, jest gotowe do podania z ulubionymi dodatkami. Polecamy kremowe pure ziemniaczane i kolorowy bukiet surówek. 

Zobacz wideo Kotlet siekany z kurczaka - pyszny i prosty do wykonania

Przepis na schabowe sakiewki z szynką i serem, czyli zjawiskowe kotlety imperial 

Składniki: 

  • 600 g dobrego jakościowo schabu bez kości, 
  • 2 jajka, 
  • 6 łyżek bułki tartej, 
  • dwie łyżki mąki pszennej, 
  • sól,
  • pieprz, 
  • olej, 
  • 100 g szynki w plastrach, 
  • 100 g dobrego sera żółtego. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od pokrojenia schabu na sześć plastrów równej grubości. Każdy płat mięsa delikatnie i starannie rozpij tłuczkiem na około 5 mm. 
  2. Mięso przypraw solą i pieprzem z obu stron. 
  3. Na każdy płat schabu ułóż plasterek szynki i sera żółtego. Pamiętaj jednak, by dodatki nie wychodziły poza brzegi kotleta. Taki pakiet zwiń w sakiewkę lub złóż na pół. 
  4. Przygotowane mięso panieruj w mące, jajku i na koniec bułce tartej. 
  5. Kotlety imperial smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż będą miały piękną, złotą panierkę. 
  6. Na koniec odsącz mięso z nadmiaru oleju i gotowe!
  7. Mięsny rarytas serwuj z ulubionymi dodatkami - świetnie komponować się będą z pieczonymi ziemniaczkami lub puree oraz kolorowymi surówkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.