Planujesz rodzinny obiad lub szukasz inspiracji na eleganckie, mięsne danie? Przepis na kotlety imperial sprawdzą się doskonale na każdą okazję i z pewnością zaskoczą nawet najbardziej wymagających gości jak np. ukochana teściowa. Sekretem smaku jest połączenie kilku składników i obłędy duet pomiędzy delikatnym mięsem a konkretnym nadzieniem.
W domowym menu nie brakuje mięsnych klasyków jak schabowe, mielone czy np. de volaille. Zupełnie inną, smakowitą i jednocześnie niebywale elegancką propozycją są kotlety imperial, które bazują na wieprzowinie hojnie nadzianej szynką i serem. Brzmi smakowicie prawda? I tak jest w rzeczywistości, warto jednak pamiętać o kilku szczegółach, które są kluczem do pięknego podania no i delikatnego, rozpływającego się w ustach mięsa.
Jak zatem przygotować kotlety imperial? To nic trudnego, jednak warto zacząć już na zakupach. Nie obejdzie się bowiem bez pięknej porcji świeżego i dobrego jakościowo mięsa. podobną pieszczotliwość warto zachować także przy wybieraniu sera i szynki. Wówczas nasze danie będzie smakować wyjątkowo. Ważna jest także sama panierka i późniejsze smażenie. Tu z kolei przyda się olej roślinny rzepakowy. Następnie tłuszcz trzeba mocno rozgrzać i wrzucać na taflę mięso - gdy pięknie się zarumieni z każdej strony, jest gotowe do podania z ulubionymi dodatkami. Polecamy kremowe pure ziemniaczane i kolorowy bukiet surówek.
Składniki:
Sposób przygotowania: