• Link został skopiowany

Sznycel po wiedeńsku to nie lada rarytas. Przygotuj go z Makłowiczem, a wyjdzie cienki i chrupiący

Tradycyjne, domowe kotlety zna niemal każdy, jednak wiedeńskie sznycle to już zupełnie inny poziom smaku. Przepis na idealnie kruche, soczyste i jednocześnie cienkie mięso zna Robert Makłowicz. Jak wyjaśnia, kluczem do sukcesu są dwa małe, acz istotne szczegóły.
Szynel po wiedeńsku według Makłowicza
Fot. gbh007/ iStock / Instagram @robertmaklowicz_official

Wśród obiadowych klasyków nie brakuje mięsnych specjałów takich jak drób na wiele sposobów, kotlety mielone, schabowe, bitki i wiele, wiele innych obłędnych smakołyków. Prawdziwą klasyką rodem z Wiednia jest bowiem sznycel zwany też eskalopkami. Chociaż przepis może wydawać się na pierwszy rzut oka trudny do odtworzenia, w rzeczywistości jest banałem, który może być gotowy w zaledwie 10 minut. 

Sznycel wiedeński według Roberta Makłowicza - idealnie soczysty i kruchy 

O sznyclu wiedeńskim bez specjalnego pomyślunku można powiedzieć idealny. Wszystko za sprawą prostoty, wybornej jakości i smaku, z którym na próżno konkurować. Jest niby zwykły, a jednak kryje w sobie coś obłędnie wyjątkowego - najprawdopodobniej to za sprawą cienkiego mięsa, podanego z cytryną i zwieńczonego chrupiącą panierką. 

Smakoszem tego specjału jest m.in. Robert Makłowicz, który w swoim kultowym programie, wyjaśnił niegdyś różnicę między ów sznyclem a naszym kotletem schabowym. Pierwowzór sznycla wiedeńskiego pochodzi z Włoch, gdzie przygotowywało się go w panierowanym jajku, tartej bułce i startym parmezanie, a smażyło na oliwie. Pomysł szybko podchwycili wiedeńczycy, którzy mają na niego nieco inny sposób. Poniżej wyjaśniamy złote proporcje i sekret jak go przygotować. 

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Przepis Makłowicza na sznycle wiedeńskie 

Składniki: 

  • 4 plastry cielęciny bez kości (udziec),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 100 masła,
  • sól,
  • pieprz.

Do podania:

  • cząstka cytryny,
  • nać pietruszki.

Sposób przygotowania: 

  1. Na wstępie warto pamiętać, że sekret idealnego sznycla kryje się w mięsie. Robiąc zakupy, warto więc pamiętać, by poprosić sprzedawcę o idealnie cienkie płaty cielęciny. 
  2. Gdy nabyliśmy już piękne, świeże i dobre jakościowo mięso, można przejść do kolejnego etapu. 
  3. Mięso rozbij tłuczkiem. Zrób to przez folię i pozbądź się pośpiechu - wówczas się nie porwie. 
  4. Sznycle przypraw z obu stron solą i pieprzem. 
  5. Następnie przejdź do panierowania. Na pierwszy rzut zanurz cielęcinę w mące, później w rozmąconym jajku, a na koniec w bułce tartej. 
  6. Tak przygotowane sznycle wiedeńskie smaż na maśle np. klarowanym lub oleju. 
  7. Gdy mięso ładnie się zarumieni, a panierka będzie chrupiąca i złota odsącz mięso na ręczniku papierowym. Serwuj z cząstką cytryny i posiekaną natką pietruszki. 
Więcej o: