Jak zrobić sok z malin, żeby smakował jak z babcinej piwnicy? Metoda 1:1 to droga do malinowej rozkoszy

Sezon na maliny właśnie ruszył pełną parą i w ogrodach i na straganach aż czerwono od malutkich i słodziutkich owoców. Co najlepszego można zrobić z malin? Oczywiście sok. Dziś zdradzimy wam przepis na sok malinowy, który jest pyszny i bardzo łatwy w wykonaniu. Pomoże w tym bardzo znana metoda naszych babć, a potrzebne będą tylko dwa składniki.

Więcej przepisów na przetwory z owoców znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kiedy tylko zaczyna się sezon na maliny, moja kuchnia niemal tonie w słoiczkach pełnych rubinowego koloru. Moja babcia, mama i teraz ja zawsze trzymamy się jednego, sprawdzonego przepisu, a sok wychodzi pyszny, słodki i świetnie przegania jesienne i zimowe infekcje. Jaki jest jego sekret? Chodzi o metodę 1:1. Ile malin w słoiku, tyle cukru.

Sok malinowy - przepis na owocową rozkosz

Składniki:

  • ok. 2 kg malin
  • cukier

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj duży słój i wyparz go we wrzątku. Następnie do sucha wytrzyj go lub pozostaw do całkowitego wyschnięcia. 
  2. Maliny przebierz, by do soku nie dostały się owoce uszkodzone lub nadpsute. Następnie wsyp do słoika pierwszą warstwę malin. Powinna mieć ok. 4 cm. 
  3. Na maliny wsyp warstwę cukru, która również będzie miała ok. 4 cm. Postępuj tak, aż zapełnisz słoik malinami i pamiętaj, że ostatnią warstwę powinien stanowić cukier. Otwór słoika przykryj gazą lub ściereczką.
  4. Słoik odstaw na 3-4 dni w temperaturze pokojowej, ale bez nadmiernego dostępu do promieni słonecznych. Maliny sok zaczną puszczać sok już po kilku godzinach, żeby jednak przyspieszyć ten proces, możesz od czasu do czasu zamieszać słoikiem. 
  5. Kiedy po kilku dniach cukier rozpuści się w całości, zlej go do garnka przez sito i zagotuj. Gorący sok wlej od razu do niewielkich, wyparzonych słoiczków lub buteleczek i natychmiast szczelnie zakręć i odwróć denkami do góry. 
  6. Słoiczki z sokiem malinowym szczelnie otul grubym kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Kiedy będą już zimne, możesz przenieść je do piwnicy. 

Wskazówka: Do soku malinowego możesz dodać 2 gwiazdki anyżu i kilka goździków. W ten sposób dodasz mu niezwykłego aromatu. Dla pewności możesz także zapasteryzować słoiczki we wrzątku. Wystarczy 5-7 minut od zagotowania. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.