-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić sok z malin, żeby smakował jak z babcinej piwnicy? Metoda 1:1 to droga do malinowej rozkoszy
Jak zrobić sok z malin, żeby smakował jak z babcinej piwnicy? Metoda 1:1 to droga do malinowej rozkoszy
Sezon na maliny właśnie ruszył pełną parą i w ogrodach i na straganach aż czerwono od malutkich i słodziutkich owoców. Co najlepszego można zrobić z malin? Oczywiście sok. Dziś zdradzimy wam przepis na sok malinowy, który jest pyszny i bardzo łatwy w wykonaniu. Pomoże w tym bardzo znana metoda naszych babć, a potrzebne będą tylko dwa składniki.
Więcej przepisów na przetwory z owoców znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kiedy tylko zaczyna się sezon na maliny, moja kuchnia niemal tonie w słoiczkach pełnych rubinowego koloru. Moja babcia, mama i teraz ja zawsze trzymamy się jednego, sprawdzonego przepisu, a sok wychodzi pyszny, słodki i świetnie przegania jesienne i zimowe infekcje. Jaki jest jego sekret? Chodzi o metodę 1:1. Ile malin w słoiku, tyle cukru.
Sok malinowy - przepis na owocową rozkosz
Składniki:
Sposób wykonania:
- Przygotuj duży słój i wyparz go we wrzątku. Następnie do sucha wytrzyj go lub pozostaw do całkowitego wyschnięcia.
- Maliny przebierz, by do soku nie dostały się owoce uszkodzone lub nadpsute. Następnie wsyp do słoika pierwszą warstwę malin. Powinna mieć ok. 4 cm.
- Na maliny wsyp warstwę cukru, która również będzie miała ok. 4 cm. Postępuj tak, aż zapełnisz słoik malinami i pamiętaj, że ostatnią warstwę powinien stanowić cukier. Otwór słoika przykryj gazą lub ściereczką.
- Słoik odstaw na 3-4 dni w temperaturze pokojowej, ale bez nadmiernego dostępu do promieni słonecznych. Maliny sok zaczną puszczać sok już po kilku godzinach, żeby jednak przyspieszyć ten proces, możesz od czasu do czasu zamieszać słoikiem.
- Kiedy po kilku dniach cukier rozpuści się w całości, zlej go do garnka przez sito i zagotuj. Gorący sok wlej od razu do niewielkich, wyparzonych słoiczków lub buteleczek i natychmiast szczelnie zakręć i odwróć denkami do góry.
- Słoiczki z sokiem malinowym szczelnie otul grubym kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Kiedy będą już zimne, możesz przenieść je do piwnicy.
Wskazówka: Do soku malinowego możesz dodać 2 gwiazdki anyżu i kilka goździków. W ten sposób dodasz mu niezwykłego aromatu. Dla pewności możesz także zapasteryzować słoiczki we wrzątku. Wystarczy 5-7 minut od zagotowania.