Dżem lepszy od truskawkowego i malinowego. Gotowy w 30 minut, a zimą będzie najlepszym wyborem

Okres przygotowywania przetworów na jesień i zimę trwa w najlepsze. Najczęściej do słoików wrzuca się ogórki, paprykę i inne warzywa. Wiele osób zapomina jednak o owocach. Są równie dobre, a domowe dżemy jesienią smakują najlepiej. W tym roku zamiast standardowych konfitur wybierz te, które są równie pyszne, a nieco zapomniane.
Zobacz wideo Nie ma chały, jest ciasto z chałki!

Niektóre owoce pomimo swojego smaku są niedoceniane i omijane. Do tej grupy można zaliczyć agrest. Dużej części z nas kojarzy się z kwaśnym i cierpkim smakiem, jednak tak smakują niedojrzałe owoce. Gdy damy im dojrzeć, okazuje się, że są pysznie słodkie i świeże. Agrest jest świetnym wyborem, gdy ma się ochotę zrobić soki lub dżemy. Wykonanie z niego takich smakołyków nie jest trudne, a zimą i jesienią można je dodać do herbaty, kanapek albo naleśników. Aby zrobić taki dżem, nie trzeba również wielu produktów. Wystarczy mieć solidną ilość owoców, cukier i wodę. Cukier można dodać według swoich preferencji smakowych. Jeśli chce się uzyskać bardziej kwaśny posmak, można go dodać nieco mniej.

Przepis na dżem z agrestu

Składniki:

  • 2 kg agrestu,
  • 1,5 kg cukru,
  • szklanka wody.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę i wsyp do niego cukier. Ustaw na średnim ogniu i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia. Pamiętaj, by cały czas mieszać, w innym wypadku cukier mógłby przywierać do spodu.
  2. Do powstałego syropu wrzuć umyte i pozbawione ogonków owoce agrestu. Co jakiś czas mieszaj i trzymaj na ogniu. Zdejmij również pianę, która może powstać na wierzchu.
  3. Gotowanie owoców powinno trwać około 25-30 minut. Aby upewnić się, że dżem jest gotowy należy wylać jego kroplę na talerz. Jeśli nie spłynie mamy pewność, że mieszanka gotowa jest do przelania.
  4. Upewnij się, że przygotowane słoiki mają pasujące do siebie wieczka. Dodatkowo przemyj naczynia, wyparz i osusz. Gdy będą gotowe, możesz przelać do nich powstały dżem.
  5. Po wlaniu szczelnie i dokładnie je zamknij. Pozostaw do wystudzenia. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA