-
Haps
-
Jak przygotować
- Dżem lepszy od truskawkowego i malinowego. Gotowy w 30 minut, a zimą będzie najlepszym wyborem
Dżem lepszy od truskawkowego i malinowego. Gotowy w 30 minut, a zimą będzie najlepszym wyborem
Okres przygotowywania przetworów na jesień i zimę trwa w najlepsze. Najczęściej do słoików wrzuca się ogórki, paprykę i inne warzywa. Wiele osób zapomina jednak o owocach. Są równie dobre, a domowe dżemy jesienią smakują najlepiej. W tym roku zamiast standardowych konfitur wybierz te, które są równie pyszne, a nieco zapomniane.
Zobacz wideo Nie ma chały, jest ciasto z chałki!
Niektóre owoce pomimo swojego smaku są niedoceniane i omijane. Do tej grupy można zaliczyć agrest. Dużej części z nas kojarzy się z kwaśnym i cierpkim smakiem, jednak tak smakują niedojrzałe owoce. Gdy damy im dojrzeć, okazuje się, że są pysznie słodkie i świeże. Agrest jest świetnym wyborem, gdy ma się ochotę zrobić soki lub dżemy. Wykonanie z niego takich smakołyków nie jest trudne, a zimą i jesienią można je dodać do herbaty, kanapek albo naleśników. Aby zrobić taki dżem, nie trzeba również wielu produktów. Wystarczy mieć solidną ilość owoców, cukier i wodę. Cukier można dodać według swoich preferencji smakowych. Jeśli chce się uzyskać bardziej kwaśny posmak, można go dodać nieco mniej.
Przepis na dżem z agrestu
Składniki:
- 2 kg agrestu,
- 1,5 kg cukru,
- szklanka wody.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wodę i wsyp do niego cukier. Ustaw na średnim ogniu i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia. Pamiętaj, by cały czas mieszać, w innym wypadku cukier mógłby przywierać do spodu.
- Do powstałego syropu wrzuć umyte i pozbawione ogonków owoce agrestu. Co jakiś czas mieszaj i trzymaj na ogniu. Zdejmij również pianę, która może powstać na wierzchu.
- Gotowanie owoców powinno trwać około 25-30 minut. Aby upewnić się, że dżem jest gotowy należy wylać jego kroplę na talerz. Jeśli nie spłynie mamy pewność, że mieszanka gotowa jest do przelania.
- Upewnij się, że przygotowane słoiki mają pasujące do siebie wieczka. Dodatkowo przemyj naczynia, wyparz i osusz. Gdy będą gotowe, możesz przelać do nich powstały dżem.
- Po wlaniu szczelnie i dokładnie je zamknij. Pozostaw do wystudzenia. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl