Martwisz się, że pieczenie karpatki cię przerośnie? Przygotuj ciasto w znacznie uproszczonej wersji

Zapomnij o klasycznej karpatce i mozolnych przygotowaniach, które trwają wieki. Ciasto w tym wydaniu jest o niebo lepsze, nie wymaga pieczenia i pięknie się prezentuje. Sekretnym składnikiem jest puszysty i wyborny krem, jednak kluczowy jest tu sprytny składnik, który podmieni standardowe ciasto.

Karpatka to dla wielu Polaków numer jeden wśród domowych ciast i słodkości. Obłędne ciasto nie tylko pięknie się prezentuje, ale i łączy perfekcyjny smak ciasta z lekkim, delikatnym kremem na bazie budyniu. Jeśli jednak brakuje nam czasu na przygotowanie całej blachy, warto postawić na wersję mini w pięknych słoiczkach lub pucharkach. Wówczas objedzie się także bez pieczenia! 

Wyborna karpatka bez pieczenia - ekspresowy deser i ciekawa alternatywa klasyka

Gdy za oknem gorąc i żar robimy się nieco leniwi, szczególnie jeśli w grę wchodzą domowe obowiązki. Wówczas nikomu nie chce się spędzać długich przygotowań w kuchni czy piec ciast. Z deserów i łakoci nie trzeba jednak rezygnować i nie mamy tu na myśli rozwiązania w stylu podróż do sklepu czy pobliskiej piekarni. Zamiast wydawać krocie, znacznie lepiej jest zrobić ekspresową karpatkę bez pieczenia, która smakuje równie wybornie co klasyczna wersja. 

Karpatka bez pieczenia to nie tylko łatwizna z którą poradzi sobie nawet największy, cukierniczy nowicjusz. Sposób, który dziś objaśnimy, jest wyborny, tani i już po pierwszym kęsie można zakochać się bez opamiętania. Mowa tu o zastąpiony ciasta groszkiem ptysiowym! Takie rozwiązanie pozwoli zaoszczędzić czas, ale i da piękny efekt, który zrobi wrażenie nawet na najdociekliwszej sąsiadce czy teściowej. 

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników

Przepis na karpatkę bez pieczenia. W roli ciasta groszek ptysiowy

Składniki: 

  • 20 g budyniu waniliowego bez cukru,
  • 50 ml wody
  • 200 g mleka,
  • 200 g waniliowego puddingu proteinowego,
  • 5 g erytrytolu lub cukru,
  • 80 g groszku ptysiowego, 
  • do podania - cukier puder, listki mięty, ewentualnie sezonowe owoce. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek połącz budyń z erytrytolem lub cukrem i wymieszaj razem z wodą.
  2. Mleko wlej do rondelka i podgrzewaj, tak długo aż się zagotuje.
  3. Gdy nabiał już osiągnie odpowiednią temperaturę, zmniejsz moc palnika i wlej rozrobiony budyń. Całość energicznie mieszaj tak by powstała gładka masa pozbawiona grudek. 
  4. Gotowy budyń zdejmij z ognia i dodaj do niego waniliowy pudding proteinowy. Ponownie wszystko wymieszaj. 
  5. Na dno szklanek lub ozdobnych pucharków wsyp około  20 g groszku ptysiowego. Na kuleczki z ciasta wlej masę budyniowo-pudingową. Na wierzch naszej ekspresowej karpatki ponownie wsyp porcję groszku ptysiowego. 
  6. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  7. Przed podaniem posyp karpatkę cukrem pudrem i udekoruj listkiem mięty lub sezonowymi owocami. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.