Żadna babcia nie robi takich buraczków jak siostra Anastazja. Smak to zasługa mieszanki składników

Zamykanie warzyw w słoikach jest popularną czynnością, szczególnie latem. W ten sposób chcemy stworzyć zapasy na nadchodzącą zimę. Siostra Anastazja pokazała najlepszy sposób na buraczki do słoików. Połączenie tych składników jest niesamowite.
Zobacz wideo Przepis na zdrowe i pyszne buraki hasselback

Tarte buraczki zamknięte w słoiczkach to kultowe przetwory, które znajdują się w każdej piwniczce i spiżarni. Wyciągane jesienią i zimą są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych takich jak kotlety mielone, kotlety schabowe i pieczenie. Podawane są również w towarzystwie klusek śląskich i kaczek. Serwuje się je nie tylko na zimno prosto ze słoika, a także lekko podgrzane na patelni lub w rondelku. Siostra Anastazja pokazała swój sposób na ten zimowy przetwór. Do naczynia włożyła nie tylko buraczki, ale również cukinię i paprykę. Takie połączenie może okazać się jeszcze smaczniejsze od klasycznych warzyw. Nie zapomnij również o cebuli, to ona podkręca całości smak.

Przepis na buraczki do słoików siostry Anastazji

Składniki

  • 2 kg czerwonych buraków,
  • 2 kg cukinii,
  • 500 g czerwonej papryki,
  • 500 g cebuli,
  • sól.

Składniki na zalewę

  • 250 ml wody,
  • 250 ml octu 10%,
  • 250 ml oleju,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • 10 liści laurowych.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest oczyszczenie i ugotowanie buraków do miękkości. Możesz zrobić to dzień wcześniej, dzięki temu pozostawisz je na noc do wystudzenia. Gdy warzywa będą chłodniejsze, obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Cukinię dokładnie przemyj i również zetrzyj na tarce. Przełóż ją do większej miski i oprósz niedużą ilością soli. Odstaw ją na około 30 minut, w tym czasie puści soki. Po upływie tego czasu wylej wodę, a warzywo dokładnie odciśnij.
  3. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Wszystkie warzywa umieść w jednej misce i dokładnie zamieszaj.
  4. Teraz czas na przygotowanie zalewy. Do garnka wlej olej, wodę, a także ocet, wrzuć także ziele angielskie i liście laurowe i doprowadź do wrzenia. Dodaj sól oraz cukier, a także warzyw i dokładnie wymieszaj.
  5. Tak przygotowaną mieszankę przełóż do czystych i wysuszonych słoiczków, Wypełnij je do samego wieczka. Mocno zakręć, a następnie pasteryzuj przez około 20-30 minut.
  6. Po pasteryzacji ostrożnie wyjmij je z garnka i odstaw do przestudzenia.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: