Treściwa zupa, która wystarczy na 3 dni. Poznaliśmy patent, by była niesamowicie kremowa

Niektóre dania są tak popularne, że można je zrobić z zamkniętymi oczami. Ta zupa się do nich zalicza. To klasyczna potrawa, która może porządnie zapełnić brzuch. Gdy dodasz do niej dwie łyżki tego składnika, stanie się jeszcze lepsza. Tego smaku nie da się zapomnieć.
Zobacz wideo Przepis na fasolkę po bretońsku z chorizo

Fasolka po bretońsku znana jest ze swojej treściwej i sycącej formy. Poza fasolą w jej skład wchodzi kilka rodzajów mięs. Takie połączenie gwarantuje zapełnienie brzucha nawet niewielką ilością. Oprócz tego jest bardzo rozgrzewająca, więc sprawdzi się nawet latem, gdy za oknem pogoda nie dopisuje. Przygotowanie jej zajmie niewiele czasu, jednak wcześniej warto pamiętać o namoczeniu fasoli. W tym przepisie zdradzamy również, co zrobić, by potrawa zyskała bardziej kremową konsystencję. Do gotowego wywaru, warto śmietankę kremówkę. W połączeniu z pomidorami i dużą ilością przypraw całość wychodzi wyśmienicie.

Przepis na fasolkę po bretońsku

Składniki:

  • pół kilo białej fasoli,
  • pół kilo ulubionej kiełbasy,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • średnia cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 2 łyżki śmietanki 30 proc.,
  • olej,
  • łyżka majeranku,
  • łyżka papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. 24 godziny przed gotowaniem umieść fasolę w misce i zalej ją wodą. Zostaw ją na cały dzień i noc, aby wchłonęła wodę i napęczniała.
  2. Następnego dnia pokrój boczek i kiełbasę w kostkę i podsmaż wszystko na rozgrzanym na patelni oleju. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i dodaj do smażonego mięsa. Smaż przez około 3 minuty.
  3. Fasolę przenieś do garnka, zalej ją wodą i zagotuj wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po tym czasie wrzuć podsmażone składniki, wlej zawartość puszek z pomidorami i zamieszaj. Gotuj przez około 60 minut na małym ogniu.
  4. Po tym czasie odlej niewielką ilość zupy do miski i umieść w niej śmietankę, wymieszaj. Wlej ją małym strumieniem do garnka.
  5. Na koniec przypraw całość solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką i majerankiem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.