Strzelczyk zebrał grzyby i zrobił taki obiad, że i ty zaraz polecisz do kuchni. "Coś cudownego"

Grzyby powoli zaczynają podbijać kulinarny świat. Cieszyliśmy się truskawkami, ogórkami i młodą kapustą, a teraz pora na te leśne rarytasy. Nic dziwnego, że tak chętnie je wykorzystujemy. Przepisów i możliwości na ich użycie w kuchni jest nieskończenie wiele. Swoim pomysłem na makaron z grzybami podzielił się Tomasz Strzelczyk. Kucharz zebrał pół kilograma pięknych kozaków i zrobił z nich taki obiad, że i nam zachciało się jeść.

Więcej przepisów z grzybami znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Szczyt sezonu grzybowego przypada jesienią, ale już latem wiele osób wraca z lasów z koszami wypełnionymi po brzegi. Borowiki, kurki, podgrzybki, kozaki, a także wiele innych, czasem mniej znanych gatunków, czeka na wytrawnych grzybiarzy. Swojego szczęścia postanowił spróbować też Tomasz Strzelczyk, któremu udało się zebrać dorodne koźlarze czerwone. To smaczne grzyby, które najczęściej są suszone lub duszone. Popularny kucharz zdecydował, że zrobi z nimi makaron. Jego obiad wygląda tak obłędnie, że my od samego patrzenia zrobiliśmy się głodni. Filmik z przepisem można obejrzeć na kanale Tomasza Strzelczyka na YouTubie.

Zobacz wideo Zobacz też naszą propozycję na obiad z grzybami: risotto grzybowe z boczkiem

Makaron z grzybami Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 500 g leśnych grzybów,
  • masło do smażenia,
  • cebula,
  • marchewka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ok. pół kieliszka białego wina,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka ostrej musztardy,
  • makaron, np. penne,
  • bulion,
  • śmietanka 30 proc.

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy kawałek masła. Cebulę siekamy i wrzucamy na tłuszcz. Gdy się zeszkli, dodajemy do niej starty czosnek. Dolewamy niewielką ilość białego wina i kroimy grzyby. Dorzucamy je na patelnię razem z pokrojoną drobno marchewką. Doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy, aż odparuje nadmiar płynu. Wtedy dodajemy łyżkę ostrej musztardy, suchy makaron, trochę buliony i śmietanki. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec makaron z grzybami posypujemy natką pietruszki. Mieszamy i przekładamy na talerze.

Przepis bardzo spodobał się fanom Tomasza Strzelczyka. Wiele osób, nawiązując do grzybów, których użył kucharz, nazwało go "kozackim przepisem" albo "kozackim makaronikiem". Obserwatorzy uczestnika MasterChefa pisali też, że jest "kulinarnym mistrzem", a makaron z grzybami, który przygotował, to "coś wspaniałego".

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.