• Link został skopiowany

Kozaki - grzyby na schwał. Jak wyglądają i gdzie ich szukać? Rosną tylko w konkretnych miejscach

Kozaki to umowna nazwa koźlarzy, czyli grzybów, które przez wielu są bardziej cenione od borowików. Możemy wymienić koźlarza babkę, koźlarza czerwonego lub pomarańczowożółtego. Jednak kozaki to księżniczki wśród grzybów i mają swoje konkretne wymagania, które muszą być spełnione. Podpowiemy, gdzie iść na kozaki, by wynosić je z lasów koszami.
Kozaki - grzyby na schwał
Karin Jaehne /Shutterstock

Więcej grzybowych porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Gdybym miała wybrać trzy moim zdaniem najszlachetniejsze grzyby, byłyby to bez wątpienia borowiki szlachetne, rydze oraz kozaki. Te ostatnie, czyli koźlarze to okazy, które dla mnie są szczególnie cenne, ponieważ lasy w moich okolicach raczej nie są "kozakowe", dlatego jak tylko uda mi się je znaleźć, mogę mówić o grzybowym święcie. Co to znaczy, że lasy są "kozakowe"? Cóż, chodzi o typ lasu i drzewostan. Niestety, w moich okolicach przeważają lasy dębowo - świerkowe, więc "podgrzybkowe" i "prawdziwkowe".

Kozaki - grzyby jak księżniczki. Gdzie ich szukać?

Kozaki rosną na terenie całej Europy i jeśli mamy wiedzę, gdzie ich szukać, możemy wynosić je z lasu koszami. Koźlarze to grzyby mikoryzowe, co oznacza, że żyją w symbiozie z korzeniami drzew, pozyskując z nich niezbędne związki chemiczne i substancje odżywcze. W przypadku na przykład borowików są to dęby, świerki lub sosny (w zależności od rodzaju borowika). Jeśli chodzi o koźlarze, ich mikoryzowym przyjacielem są brzozy i właśnie w brzezinach należy szukać tych grzybów. Kozaki lubią także ukrywać się w wysokich trawach, lubią też wilgoć, dlatego podczas spaceru po lesie, szukaj ich w zagłębieniach lub rowach. 

Jak wyglądają kozaki?

Jest kilka rodzajów koźlarzy, najczęściej spotykanym jest koźlarz babka. To grzyb o jasnoszarym, jasnobrązowym lub brązowym kapeluszu, najczęściej jednolitym i gładkim. Kapelusze mają średnicę do 20 cm, są półkoliste. Pod kapeluszem są rurki - u młodych osobników niemal białe, u starszych przybierają szarawą barwę. Trzon jest podobny do kory brzozy - jasny z czarnymi wypustkami. 

Grzyby, koźlarz babka
Grzyby, koźlarz babka Grzegorz Okołów/ Agencja Wyborcza.pl

Koźlarze czerwone i pomarańczowożółte różnią się jedynie kolorem kapelusza. Koźlarz czerwony przybiera barwę jasnopomarańczową, dość intensywną, z kolei pomarańczowożółty jest jaśniejszy i bardziej pastelowy. Jeśli chodzi o trzon i rurki, wyglądają podobnie, jak w przypadku koźlarza babki. 

Koźlarze czerwone
Koźlarze czerwone Bokstaz /Shutterstock

Jak wykorzystać koźlarze w kuchni?

Kozaki to jedne z najszlachetniejszych i najsmaczniejszych grzybów. Są delikatne, ale nieco bardziej aromatyczne niż borowiki. Ich miąższ jest zwarty, jednak w kuchni raczej wykorzystuje się kapelusze, ponieważ trzony bywają twarde, a u starszych osobników łykowate. Jednak idealnie nadają się do wywarów, dlatego nie należy się pozbywać trzonów koźlarzy. 

Idealnie nadają się do sosów, zup oraz pierogów i farszu do innych potraw. To także jedne z najlepszych grzybów do suszenia, ponieważ nie zawierają dużej ilości wody, dlatego suszenie przebiega szybciej niż w przypadku na przykład podgrzybków. Jednak jeśli suszysz koźlarze, nie zdziw się - wysuszone grzyby przybierają ciemnobrązową lub nawet niemal czarną barwę. Nie znaczy to jednak, że są spalone - taka już ich uroda. 

Więcej o: