• Link został skopiowany

Sok pomidorowy z tego przepisu to hit w mojej rodzinie. Wszystko za sprawą dwóch przypraw i jednego owocu

Jako dziecko nie przepadałam za sokiem pomidorowym i kiedy mama kupowała go na kartony, nie mogłam na niego patrzeć. Zmieniło się to dopiero wtedy, kiedy sama postanowiłam zrobić sok z pomidorów. Pierwsza próba wyszła świetnie, ale następnym razem podrasowałam nieco przepis i teraz mój sok pomidorowy jest hitem w całej rodzinie. Dodaję dwie przyprawy i coś jeszcze.
Sok pomidorowy
Fot. Redakcja

Więcej przepisów na przetwory z pomidorów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Sok pomidorowy to w moim domu obowiązkowa pozycja na liście przetworów na zimę i zazwyczaj jest tak, że w sezonie na zmianę jednego dnia robię przecier, jak kolejne pomidory dojrzeją - robię sok. Przepis na sok pomidorowy jest bardzo prosty, ja jednak postanowiłam go nieco podkręcić, żeby nadawał się nie tylko do picia, ale także wzbogacał smak zup, sosów i innych pyszności. Oprócz czosnku i bazylii dodaję także sok z cytryny. Nie zakwasza soku, jedynie wyciąga wszystkie ukryte smaki i dzięki niemu sok ma piękny, głęboki kolor. 

Jak zrobić sok pomidorowy na zimę - ten przepis to hit w moim domu

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych pomidorów (ja akurat miałam pomidory koktajlowe, ale sok wyjdzie na wszystkich odmianach)
  • ok. 1,5 l wody
  • łyżka cukru 
  • pełna łyżka soli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżka suszonej bazylii
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Sposób wykonania:

  1. Zacznij oczywiście od umycia i przebrania pomidorów. Wybieraj tylko te owoce, które nie mają żadnych przebarwień, plam ani innych defektów. Następnie sparz je wrzątkiem i obierz ze skórki. Obrane pomidory przekrój na pół, w miarę możliwości usuń także gniazda nasienne. 
  2. Pomidory przełóż do garnka, następnie zalej je wodą, dodaj sól i cukier i zagotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gotuj do momentu, aż pomidory niemal całkowicie się rozpadną. 
  3. Pomidory przetrzyj przez sito, resztki miąższu możesz użyć jako dodatek do makaronu lub zupy. Sok ponownie zagotuj, dodaj przeciśnięty czosnek oraz suszoną bazylię i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez godzinę. 
  4. Ok. 10 minut przed końcem gotowania dodaj sok z cytryny. W tym czasie przygotuj także buteleczki lub słoiki. Powinny być czyste, najlepiej wyparzone. 
  5. Do słoiczków przelej gorący sok i szczelnie zakręć. Słoiczki odwróć denkami do góry, by zakrętki się zassały. Następnie szczelnie otul je grubym kocem, by jak najdłużej zachowały temperaturę. Kiedy całkowicie ostygną, przenieś je do spiżarni.

Wskazówka: Jeśli kawałeczki skórki i pestki nie stanowią dla ciebie problemu, zamiast sparzać pomidory i wycinać gniazda nasienne, możesz zaoszczędzić sobie czasu i po prostu zmielić pomidory w maszynce do mielenia. 

Więcej o: