Więcej przepisów na przetwory z pomidorów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sok pomidorowy to w moim domu obowiązkowa pozycja na liście przetworów na zimę i zazwyczaj jest tak, że w sezonie na zmianę jednego dnia robię przecier, jak kolejne pomidory dojrzeją - robię sok. Przepis na sok pomidorowy jest bardzo prosty, ja jednak postanowiłam go nieco podkręcić, żeby nadawał się nie tylko do picia, ale także wzbogacał smak zup, sosów i innych pyszności. Oprócz czosnku i bazylii dodaję także sok z cytryny. Nie zakwasza soku, jedynie wyciąga wszystkie ukryte smaki i dzięki niemu sok ma piękny, głęboki kolor.
Jak zrobić sok pomidorowy na zimę - ten przepis to hit w moim domu
Składniki:
- 2 kg dojrzałych pomidorów (ja akurat miałam pomidory koktajlowe, ale sok wyjdzie na wszystkich odmianach)
- ok. 1,5 l wody
- łyżka cukru
- pełna łyżka soli
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżka suszonej bazylii
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Sposób wykonania:
- Zacznij oczywiście od umycia i przebrania pomidorów. Wybieraj tylko te owoce, które nie mają żadnych przebarwień, plam ani innych defektów. Następnie sparz je wrzątkiem i obierz ze skórki. Obrane pomidory przekrój na pół, w miarę możliwości usuń także gniazda nasienne.
- Pomidory przełóż do garnka, następnie zalej je wodą, dodaj sól i cukier i zagotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gotuj do momentu, aż pomidory niemal całkowicie się rozpadną.
- Pomidory przetrzyj przez sito, resztki miąższu możesz użyć jako dodatek do makaronu lub zupy. Sok ponownie zagotuj, dodaj przeciśnięty czosnek oraz suszoną bazylię i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez godzinę.
- Ok. 10 minut przed końcem gotowania dodaj sok z cytryny. W tym czasie przygotuj także buteleczki lub słoiki. Powinny być czyste, najlepiej wyparzone.
- Do słoiczków przelej gorący sok i szczelnie zakręć. Słoiczki odwróć denkami do góry, by zakrętki się zassały. Następnie szczelnie otul je grubym kocem, by jak najdłużej zachowały temperaturę. Kiedy całkowicie ostygną, przenieś je do spiżarni.
Wskazówka: Jeśli kawałeczki skórki i pestki nie stanowią dla ciebie problemu, zamiast sparzać pomidory i wycinać gniazda nasienne, możesz zaoszczędzić sobie czasu i po prostu zmielić pomidory w maszynce do mielenia.