Zrobienie suszonych pomidorów w domu nie jest trudne - wręcz przeciwnie. Wymaga jednak od nas odrobinę wolnego czasu i chęci. Jak suszyć pomidory i jak długo to robić, by smakowały jak najlepiej? Zdradzamy tę tajemnicę.
Pomidory suszone na słońcu to rozwiązanie bardzo ekologiczne, a co najlepsze tanie. Musimy jednak pamiętać o tym, by odpowiednio zabezpieczyć pomidory przed pyłkami, ale też ptakami i owadami. Przydatne okażą się gazy czy specjalne siatki. Nie możemy również zostawiać ich na noc na dworze, bo zwilgotnieją i mogą spleśnieć. Więcej przydatnych trików znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Sprawdzonym i zdecydowanie skuteczniejszym sposobem jest wysuszenie pomidorów przy użyciu piekarnika lub specjalnej maszynki do suszenia grzybów, ziół, owoców i warzyw. Jeśli zdecydujemy się na piekarnik, to pomidory należy umyć, pokroić na cienkie plastry, a następnie rozłożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik należy nastawić na około 60 stopni i suszyć przez kilka godzin na programie termoobiegu. Jeśli jednak wybierzemy suszarkę do żywności, zastosujmy odpowiedni program i postępujmy według zaleceń.
Suszone pomidory należy przechowywać w odpowiedni sposób. Nie nadają się do tego ani plastikowe woreczki, ani papierowe torebki. Możemy je zamrozić, a po wyjęciu dodać do nich oliwę i zioła lub od razu zalać je oliwą i doprawić. Dzięki temu będziemy mogli przechowywać je w lodówce nawet ponad miesiąc.