Odpowiednie przygotowanie mięsa na pieczeń to klucz do sukcesu. Nie wolno zapomnieć o licznych, aromatycznych przyprawach, ale to nie wszystko. Ważne jest też odpowiednie pieczenie. Jak zatem przygotować idealną pieczeń w sosie własnym? Sprawdźmy.
Zobacz wideo Pieczeń rzymska
Przepis na pieczeń. W sosie własnym smakuje obłędnie
Pieczeń wieprzowa to wyjątkowo pyszne danie. Doskonale sprawdzi się w roli codziennego obiadu, ale też wystawnego posiłku przygotowanego na specjalną okazję. Można podać ją m.in. z ziemniakami oraz sosem - własnym, koperkowym, śmietanowym czy grzybowym. Doskonale smakuje też na zimno, jako plaster wędliny na kanapkę. Najpierw trzeba ją jednak upiec. Jak to zrobić i czego będziemy potrzebować? Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 1 kg schabu lub szynki,
- 2-3 cebule,
- 5-6 ząbków czosnku,
- odrobina śmietany/jogurtu (opcjonalnie do zabielenia sosu)
- 1 łyżka mąki,
- szklanka bulionu,
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, papryka słodka, zioła prowansalskie, liść laurowy, czosnek suszony i inne.
Pieczeń w sosie własnym - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Za przygotowanie pieczeni warto zabrać się już dzień wcześniej. Dzięki temu mięso zdąży przeniknąć smakami, a my zyskamy o wiele lepsze danie. Co zatem robić krok po kroku?
Sposób przygotowania:
- Mięso dokładnie myjemy, a następnie nacieramy ulubionymi przyprawami. Czosnek obieramy, a ząbki wkładamy w nakłute wcześniej mięso. Odstawiamy do lodówki na całą noc.
- Kolejnego dnia nagrzewamy piekarnik do 150 stopni Celsjusza i włączamy funkcję termoobiegu. Do naczynia żaroodpornego z mięsem dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Podlewamy mięso olejem, przykrywamy naczynie pokrywką i wkładamy do piekarnika na godzinę.
- Po tym czasie wyjmujemy mięso. Sos przelewamy do garnka, dodajemy do niego bulion i zaprawiamy mąką. Dodajemy śmietanę, a mięso kroimy w plastry i wkładamy do garnka. Dusimy na małym ogniu do pół godziny. Dzięki temu pieczeń będzie miękka i soczysta.