Pieczeń w sosie własnym jest najlepsza z najlepszych. Dodaj te składniki w ilości "od serca", a będzie pyszna

Pieczeń w sosie własnym to świetna propozycja na obiad. Jej przygotowanie nie jest ani trudne, ani czasochłonne, więc cieszy się dużą popularnością. Wiele osób ma jednak obawy, że mięso wyjdzie suche i wiórowate. Jak temu zapobiec? Podpowiadamy.

Odpowiednie przygotowanie mięsa na pieczeń to klucz do sukcesu. Nie wolno zapomnieć o licznych, aromatycznych przyprawach, ale to nie wszystko. Ważne jest też odpowiednie pieczenie. Jak zatem przygotować idealną pieczeń w sosie własnym? Sprawdźmy. 

Zobacz wideo Pieczeń rzymska

Przepis na pieczeń. W sosie własnym smakuje obłędnie 

Pieczeń wieprzowa to wyjątkowo pyszne danie. Doskonale sprawdzi się w roli codziennego obiadu, ale też wystawnego posiłku przygotowanego na specjalną okazję. Można podać ją m.in. z ziemniakami oraz sosem - własnym, koperkowym, śmietanowym czy grzybowym. Doskonale smakuje też na zimno, jako plaster wędliny na kanapkę. Najpierw trzeba ją jednak upiec. Jak to zrobić i czego będziemy potrzebować? Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki: 

  • 1 kg schabu lub szynki, 
  • 2-3 cebule, 
  • 5-6 ząbków czosnku, 
  • odrobina śmietany/jogurtu (opcjonalnie do zabielenia sosu) 
  • 1 łyżka mąki, 
  • szklanka bulionu, 
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, papryka słodka, zioła prowansalskie, liść laurowy, czosnek suszony i inne. 

Pieczeń w sosie własnym - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Za przygotowanie pieczeni warto zabrać się już dzień wcześniej. Dzięki temu mięso zdąży przeniknąć smakami, a my zyskamy o wiele lepsze danie. Co zatem robić krok po kroku? 

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso dokładnie myjemy, a następnie nacieramy ulubionymi przyprawami. Czosnek obieramy, a ząbki wkładamy w nakłute wcześniej mięso. Odstawiamy do lodówki na całą noc.  
  2. Kolejnego dnia nagrzewamy piekarnik do 150 stopni Celsjusza i włączamy funkcję termoobiegu. Do naczynia żaroodpornego z mięsem dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Podlewamy mięso olejem, przykrywamy naczynie pokrywką i wkładamy do piekarnika na godzinę. 
  3. Po tym czasie wyjmujemy mięso. Sos przelewamy do garnka, dodajemy do niego bulion i zaprawiamy mąką. Dodajemy śmietanę, a mięso kroimy w plastry i wkładamy do garnka. Dusimy na małym ogniu do pół godziny. Dzięki temu pieczeń będzie miękka i soczysta. 
Więcej o: