Rosół - przepis na zupę jak u mamy. Nie popełniaj tego błędu, a na pewno nie będzie mętny

Rosół to wyjątkowa zupa. Wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to była serwowana w każdą niedzielę. Niektórzy głowią się jednak, co zrobić, by smakowała tak jak przed laty. Oto nasz przepis na rosół jak u mamy.

Rosół to najpopularniejsza w Polsce zupa. Najczęściej podawana jest z makaronem, a smak zawdzięcza bukietowi świeżych warzyw i mięsu dobrej jakości. Ten mięsno-warzywny bulion jest też świetną podstawą dla innych zup. Co zatem zrobić, by rosół smakował obłędnie i nie był mętny? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Rosół - przepis, który warto zapamiętać. Dzięki niemu zyskasz gwarancję jakości 

Bogaty w smak rosół to najlepsza zupa, jaką można podać swojej rodzinie. Należy stosować się jednak do dobrego przepisy, by mieć gwarancję, że wyjdzie idealny. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki: 

  • 4 l wody, 
  • 1,5 kg pręgi wołowej, 
  • 4 podudzia z kurczaka, 
  • 3 duże marchewki, 
  • 2 pietruszki, 
  • biała część pora, 
  • 1 cebula, 
  • pół główki selera, 
  • garść świeżej natki pietruszki, 
  • 4 liście laurowe, 
  • 5 kulek ziela angielskiego, 
  • sól, 
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Marchew, pietruszkę i seler należy obrać, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki myjemy i siekamy, a cebulę bez obierania opalamy. 
  2. Mięso myjemy dokładnie, a następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Wywar gotujemy przez 1,5 godziny, zbierając co jakiś czas szum.  
  3. Po tym czasie dodajemy warzywa oraz przyprawy. Gotujemy jeszcze około godziny, a następnie podajemy z ulubionym makaronem. 

Mętny rosół - co robić? Zastosuj się do tych wskazówek 

Może być wiele przyczyn mętnego rosołu. Aby jednak zminimalizować ryzyko, należy zastosować się do poniższych wskazówek: 

  • mięso na rosół należy zawsze zalewać zimną wodą, 
  • podczas gotowania trzeba zdejmować szum z powierzchni,  
  • rosół gotować powoli, na niewielkim ogniu, 
  • do rosołu dodać opalaną nad palnikiem cebulę, dzięki której zupa zyska kolor.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.