Dżem bez cukru stał się prawdziwym hitem wśród osób dbających o zdrowy styl życia i ograniczających ilość spożywanego cukru. Ten pyszny dodatek stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych, słodkich dżemów, bez konieczności rezygnowania z wyjątkowego smaku.
Zobacz wideo Wegańskie ptasie mleczko [HAPS VEGE]
Składniki:
- 500 g ulubionych owoców (np. truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Naturalny substytut słodzenia, np. stewia, ksylitol lub erytrytol, do smaku
Sposób przygotowania:
- Owoce gotuj z sokiem z cytryny i wodą.
- Zmiksuj owoce na gładką masę.
- Dodaj wybrany substytut słodzenia, dopraw ekstraktem waniliowym.
- Gotuj do zgęstnienia.
- Przelej do słoików, odwróć do góry dnem i ostudź.
Janginizacja, czyli proces wydobywania naturalnych słodzików
Z przepisu na bezcukrowy dżem możesz wyeliminować także słodziki. Pozwala na to metoda janginizacji, która polega na duszeniu owoców bądź warzyw we własnych sokach z odrobiną soli. Można zrobić to za pomocą soli kuchennej, lecz lepszym wyborem będzie sól himalajska, która zawiera dodatkowe składniki mineralne.
Cały proces polega na tym, że podczas duszenia z odrobiną soli, z owoców wydobywa się naturalny cukier, czyli fruktoza. Dzięki tej substancji owoce zachowają również swój naturalny kolor.
Dżem truskawkowy bez cukru - przepis z zastosowaniem janginizacji
Składniki:
- 2 kg świeżych truskawek
- 1/2 łyżeczki soli (najlepiej sprawdzi się gruboziarnista himalajska)
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj truskawki. Usuń szypułki.
- Wrzuć owoce do garnka i dodaj szczyptę soli.
- Duś truskawki na średnim ogniu do momentu, aż owoce się rozpadną i puszczą soki. Może to trwać od 40 do 60 minut.
- Gęsty dżem przelej do słoików, szczelnie zakręć pasteryzujw gorącej wodzie przez 10-15 minut.
Dżem bez cukru - przepis drugi, z wykorzystaniem stewii
Stewia to roślina, która zyskała popularność jako alternatywny słodzik dla osób chcących unikać nadmiernego spożycia cukru i sztucznych słodzików. Ze względu na brak kalorii i niski wpływ na poziom glukozy we krwi stewia jest często stosowana przez osoby na diecie odchudzającej, diabetyków lub osoby z cukrzycą.
Składniki:
- 500 g świeżych owoców (wybierz swoje ulubione lub dostępne sezonowo, możesz użyć kilku rodzajów i je połączyć)
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego liścia stewii w proszku lub ekstraktu stewii (upewnij się, że używasz odpowiedniej ilości, ponieważ stewia jest bardzo słodka)
Sposób przygotowania:
- Rozgnieć owoce widelcem lub tłuczkiem.
- Dodaj sok z cytryny i stewię, dopasuj słodycz według własnych upodobań.
- Gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut.
Dżem bez cukru - Thermomix. Przepis
Domowy dżem bez cukru możesz zrobić także z pomocą Thermomiksu. Przygotuj:
- 450 g dowolnych mrożonych owoców
- 3 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki nasion chia
- 3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i ustawiamy 25s na obrotach 10.
- Gotujemy przez 15 minut w temperaturze 100 stopni, obroty 1,5.
- Po tym czasie przekładamy dżem do słoików i szczelnie zamykamy.