Słodki dżem bez grama cukru i słodzików - to możliwe! Wystarczy sprytna, prosta metoda

Dżem bez cukru to idealna propozycja dla osób, które w pełni chcą wykorzystać potencjał dojrzałych owoców. Dzięki starannie dobranym składnikom i zachowaniu naturalnego smaku owoców bezcukrowy dżem staje się ulubionym wyborem dla tych, którzy pragną cieszyć się słodką przyjemnością, nie obciążając swojego zdrowia. Pyszny, słodki dżem bez cukru możesz zrobić z dodatkiem słodzików lub bez nich. Przepisy znajdziesz poniżej.

Dżem bez cukru stał się prawdziwym hitem wśród osób dbających o zdrowy styl życia i ograniczających ilość spożywanego cukru. Ten pyszny dodatek stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych, słodkich dżemów, bez konieczności rezygnowania z wyjątkowego smaku.

Zobacz wideo Wegańskie ptasie mleczko [HAPS VEGE]

Składniki:

  • 500 g ulubionych owoców (np. truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Naturalny substytut słodzenia, np. stewia, ksylitol lub erytrytol, do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Owoce gotuj z sokiem z cytryny i wodą.
  2. Zmiksuj owoce na gładką masę.
  3. Dodaj wybrany substytut słodzenia, dopraw ekstraktem waniliowym.
  4. Gotuj do zgęstnienia.
  5. Przelej do słoików, odwróć do góry dnem i ostudź.

Janginizacja, czyli proces wydobywania naturalnych słodzików

Z przepisu na bezcukrowy dżem możesz wyeliminować także słodziki. Pozwala na to metoda janginizacji, która polega na duszeniu owoców bądź warzyw we własnych sokach z odrobiną soli. Można zrobić to za pomocą soli kuchennej, lecz lepszym wyborem będzie sól himalajska, która zawiera dodatkowe składniki mineralne.

Cały proces polega na tym, że podczas duszenia z odrobiną soli, z owoców wydobywa się naturalny cukier, czyli fruktoza. Dzięki tej substancji owoce zachowają również swój naturalny kolor.

Dżem truskawkowy bez cukru - przepis z zastosowaniem janginizacji

Składniki:

  • 2 kg świeżych truskawek
  • 1/2 łyżeczki soli (najlepiej sprawdzi się gruboziarnista himalajska)

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj truskawki. Usuń szypułki.
  2. Wrzuć owoce do garnka i dodaj szczyptę soli.
  3. Duś truskawki na średnim ogniu do momentu, aż owoce się rozpadną i puszczą soki. Może to trwać od 40 do 60 minut.
  4. Gęsty dżem przelej do słoików, szczelnie zakręć pasteryzujw gorącej wodzie przez 10-15 minut.

Dżem bez cukru - przepis drugi, z wykorzystaniem stewii

Stewia to roślina, która zyskała popularność jako alternatywny słodzik dla osób chcących unikać nadmiernego spożycia cukru i sztucznych słodzików. Ze względu na brak kalorii i niski wpływ na poziom glukozy we krwi stewia jest często stosowana przez osoby na diecie odchudzającej, diabetyków lub osoby z cukrzycą.

Składniki:

  • 500 g świeżych owoców (wybierz swoje ulubione lub dostępne sezonowo, możesz użyć kilku rodzajów i je połączyć)
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego liścia stewii w proszku lub ekstraktu stewii (upewnij się, że używasz odpowiedniej ilości, ponieważ stewia jest bardzo słodka)

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieć owoce widelcem lub tłuczkiem.
  2. Dodaj sok z cytryny i stewię, dopasuj słodycz według własnych upodobań.
  3. Gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut.

Dżem bez cukru - Thermomix. Przepis

Domowy dżem bez cukru możesz zrobić także z pomocą Thermomiksu. Przygotuj:

  • 450 g dowolnych mrożonych owoców
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i ustawiamy 25s na obrotach 10.
  2. Gotujemy przez 15 minut w temperaturze 100 stopni, obroty 1,5.
  3. Po tym czasie przekładamy dżem do słoików i szczelnie zamykamy.
Więcej o: