Magda Gessler wpisała ten produkt na czarną listę składników sałatki jarzynowej. I choć w wielu domach jest on dodawany do sałatki, to warto rozważyć zrezygnowanie z niego. Wydziela zapach, który przyćmiewa inne warzywa, ale sprawia też, że sałatka szybciej się psuje. Jak zatem zrobić idealną sałatkę jarzynową na imprezę? Skorzystajcie z tego przepisu znanej i cenionej restauratorki.
Sałatka jarzynowa - przepis Magdy Gessler. Tego warzywa nie znajdziesz na liście składników
Magda Gessler do swojej sałatki jarzynowej nie dodaje cebuli, bo przyspiesza fermentację i przyćmiewa smak i zapach pozostałych warzyw. Restauratorka proponuje jednak, by zastąpić ją marynowanymi grzybami. Wówczas nie zepsujemy smaku sałatki warzywnej, ale sprawimy, że się one zrównoważą. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- gotowane warzywa - ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, zielony groszek konserwowy, ogórki kiszone, jabłka,
- jajka ugotowane na twardo,
- majonez,
- musztarda,
- chrzan,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- kurki w zalewie octowej (opcjonalnie).
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler. Sposób przygotowania krok po kroku
- Warzywa obieramy i gotujemy.
- Po ostudzeniu kroimy je w drobną kostkę.
- Jajka gotujemy na twardo, a po wystudzeniu również kroimy je w kostkę i dodajemy do sałatki.
- Kroimy ogórki kiszone, a jabłko trzemy lub kroimy.
- Mieszamy wszystkie składniki, a następnie dodajemy majonez, musztardę i chrzan.
- Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i znów dokładnie mieszamy.
- Przechowujemy w lodówce. Smacznego!