Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pacakes, lub też w spolszczonej wersji - pankejki, to przepyszne, puszyste placuszki, które przypominają coś między naleśnikami a racuszkami. Pankejki są świetną opcją śniadaniową, ponieważ są szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, a do tego są tak pyszne, że natychmiast poprawią humor, nawet wtedy, kiedy czeka cię trudny dzień w pracy lub w szkole. Jak je zrobić, żeby były delikatne i puszyste? Maślanka to klucz to niebywałego smaku.
Śniadanie na początek szkoły - przepis na puszyste pancakes
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału
- 2 szklanki naturalnej maślanki
- 2 średnie jajka
- czubata łyżka cukru pudru
- czubata łyżeczka sody kuchennej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki masła (należy je rozpuścić)
- odrobina soli
- tłuszcz do smażenia
- ulubione dodatki do podania
Puszyste pankejki - sposób wykonania:
- Jeśli masz trochę czasu, odpowiednio wcześniej wyjmij składniki z lodówki, by się ociepliły do temperatury pokojowej. Nie jest to jednak warunek konieczny.
- Do miski przesiej mąkę i dodaj sodę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz sól. Do kolejnej miski wlej maślankę, dodaj roztopione masło oraz wbij jajka. Następnie zmiksuj i dodaj do miski z suchymi składnikami.
- Całość zmiksuj na gładkie ciasto, a miskę odłóż na kilka minut, by gluten zawarty w mące związał składniki - dzięki temu pancakes będą delikatniejsze i smaczniejsze.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość tłuszczu. Może być to zwykły olej, ale najlepiej sprawdzi się masło klarowane.
- Kiedy tłuszcz będzie już gorący, za pomocą chochelki nakładaj na patelnię porcje ciasta na pancakes. Smaż na umiarkowanym ogniu z obu stron, aż nieco urosną i będą rumiane.
Tak przygotowane pankejki świetnie smakują solo z patelni, ale są pyszne także z cukrem pudrem, domowym dżemem lub świeżymi owocami. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego fantastycznie nadają się także do lunch boxa.