Najlepsze śniadanie na początek szkoły? Oczywiście pankejki. Zrezygnuj z mleka, a będą delikatne i puszyste

Jeśli szukasz idealnego przepisu na śniadanie, które skutecznie osłodzi powrót do szkoły po wakacjach, mamy dla ciebie przepis na pankejki. Jak zrobić amerykańskie naleśniki, żeby były puszyste? Mleko zostaw do płatków - inny składnik lepiej się sprawdzi.

Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Pacakes, lub też w spolszczonej wersji - pankejki, to przepyszne, puszyste placuszki, które przypominają coś między naleśnikami a racuszkami. Pankejki są świetną opcją śniadaniową, ponieważ są szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, a do tego są tak pyszne, że natychmiast poprawią humor, nawet wtedy, kiedy czeka cię trudny dzień w pracy lub w szkole. Jak je zrobić, żeby były delikatne i puszyste? Maślanka to klucz to niebywałego smaku. 

Śniadanie na początek szkoły - przepis na puszyste pancakes

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału
  • 2 szklanki naturalnej maślanki
  • 2 średnie jajka
  • czubata łyżka cukru pudru
  • czubata łyżeczka sody kuchennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki masła (należy je rozpuścić)
  • odrobina soli
  • tłuszcz do smażenia
  • ulubione dodatki do podania

Puszyste pankejki - sposób wykonania:

  1. Jeśli masz trochę czasu, odpowiednio wcześniej wyjmij składniki z lodówki, by się ociepliły do temperatury pokojowej. Nie jest to jednak warunek konieczny. 
  2. Do miski przesiej mąkę i dodaj sodę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz sól. Do kolejnej miski wlej maślankę, dodaj roztopione masło oraz wbij jajka. Następnie zmiksuj i dodaj do miski z suchymi składnikami. 
  3. Całość zmiksuj na gładkie ciasto, a miskę odłóż na kilka minut, by gluten zawarty w mące związał składniki - dzięki temu pancakes będą delikatniejsze i smaczniejsze. 
  4. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość tłuszczu. Może być to zwykły olej, ale najlepiej sprawdzi się masło klarowane. 
  5. Kiedy tłuszcz będzie już gorący, za pomocą chochelki nakładaj na patelnię porcje ciasta na pancakes. Smaż na umiarkowanym ogniu z obu stron, aż nieco urosną i będą rumiane. 

Tak przygotowane pankejki świetnie smakują solo z patelni, ale są pyszne także z cukrem pudrem, domowym dżemem lub świeżymi owocami. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego fantastycznie nadają się także do lunch boxa. 

Więcej o: