Żadne ziemniaki czy cukinia. We wrześniu robię placki tylko z tego warzywa. Każdy chwali i chce dokładkę

Kolejny przepis na placki ziemniaczane lub z cukinii może nie robić na nikim już takiego wrażenia. Jednak przy tym warto zatrzymać się na dłużej. Główny składnik omijany jest przez wielu, a jego smak zna mało kto. Wykorzystanie go w tym przepisie to strzał w dziesiątkę. Nawet nie pomyślisz, aby wrócić do ziemniaczanych.
Zobacz wideo Placki z kiszonej kapusty - fuczki

Placki ziemniaczane zapisały się na kartach kuchni polskiej, a po przepis na nie sięgamy bardzo często. Zaraz za nimi są jeszcze placki z cukinii lub te wykonane z marchewki. Nieważne czym jest główny składnik, one zawsze wychodzą. Jednak by przełamać nudę, która mogła zagościć w twojej kuchni, chcemy przedstawić to danie w nowej odsłonie. To, co się na nie składa może u niektórych wywołać zdziwienie. To nic dziwnego, ponieważ warzywo, z którego jest zrobione, nie gości na naszych talerzach za często. Mowa tu o kalarepie i mimo że ją dobrze znamy, nie każdy wie, jak ją wykorzystać w swoich daniach. Dobrze przyrządzona jest lepsza od ziemniaków, a placki z niej zrobione są chrupiące i przyjemne w smaku.

Przepis na placki z kalarepy

Składniki:

  • duża kalarepa,
  • biała cebula,
  • 3 marchewki,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • garść świeżego koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszym krokiem jest zajęcie się warzywami. Kalarepę, cebulę, czosnek i marchewki obierz ze skórki. Następnie wszystkie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, czosnek możesz przecisnąć przez praskę.
  2. Warzywa obsyp solą i pozostaw na około 10 minut. Po tym czasie odcedź je z powstałej wody.
  3. Do miski wbij jajka, przesiej mąkę i dodaj koperek. Dopraw je również solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Konsystencja powinna być zwarta i dobrze połączona. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, wsyp więcej mąki.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, formuj na nim zgrabne placki. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Po wysmażeniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z kwaśną śmietaną, sosem grzybowym lub zsiadłym mlekiem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: