• Link został skopiowany

Dostałam ten przepis od teściowej i robię go co czwartek. Mięso jest soczyste, a podanie zawróci w głowie

Kurczaka potrafimy wykonać na wiele różnych sposobów. Można podać go w formie kotletów, pokrojonego w kostkę lub w paski, a także nadziewanego różnymi składnikami. Wszystkie te sposoby wychodzą smaczne, jednak przy tej recepturze wypadają blado. W takim wydaniu znika szybciej niż najlepszy schab.
Kurczak zapiekany w cieście
Fot. Shutterstock, AlexSmith
Zobacz wideo Meksykańskie mac'n'cheese z serem

Zapiekany kurczak w cieście francuskim może okazać się totalną nowością na talerzach. Jednak mało kto postanawia podawać go w taki sposób. Zazwyczaj wykonuje się z niego nuggetsy, kotlety lub podaje się go w całości. Wykorzystując ten przepis można się więc zdziwić. Pierwszym krokiem, jaki trzeba wykonać, jest przyrządzenie potrawki, a następnie ułożenie wszystkiego w naczyniu żaroodpornym. Całość przykryta jest ciastem francuskim i zapieczona. Gdy ta potrawa pojawia się na moim stole, znika w 5 minut.

Przepis na kurczaka w cieście

Składniki

  • 500 ml bulionu,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 200 g pieczarek,
  • kawałek pora,
  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 70 g mąki pszennej,
  • 150 ml śmietany 18%,
  • 2 łyżki musztardy,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka dokładnie oczyść z chrząstek i nieczystości. Następnie do garnka wlej bulion i doprowadź go do wrzenia. Gdy zacznie bulgotać, włóż do niego mięso i gotuj je przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmij je i pozostaw do ostudzenia.
  2. W czasie gdy mięso się gotuje, zajmij się warzywami. Pieczarki dokładnie oczyść, przemyj i osusz. Następnie pokrój w ćwiartki, a oczyszczonego pora posiekaj w talarki.
  3. Boczek możesz pokroić w dowolny dla ciebie sposób, my polecamy większą kostkę. Ugotowanego i chłodnego kurczaka również podziel na mniejsze części.
  4. Do drugiego garnka wlej 2 łyżki oleju. Gdy tłuszcz stanie się ciepły, wrzuć na niego boczek i podsmaż go przez parę chwil. Następnie dodaj por i pieczarki, duś przez około 10 minut. Po upływie tego czasu dodaj mąkę i dokładnie zamieszaj.
  5. Do takiej mieszanki stopniowo dodawaj bulion, w którym gotował się kurczak. Pozostaw całość na średnim ogniu do zgęstnienia. Następnym krokiem jest wlanie śmietany, a także musztardy. Na koniec wrzuć kurczaka i dokładnie zamieszaj do połączenia.
  6. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj niewielką ilością oleju, po czym wyłóż je jednym ciastem francuskim. Teraz wylej całą przygotowaną potrawkę, a wierzch przykryj kolejnym ciastem francuskim. Za pomocą widelca nakłuj górę.
  7. Tak przygotowane danie włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20 minut. Podawaj na ciepło, smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: