Kurczaka potrafimy wykonać na wiele różnych sposobów. Można podać go w formie kotletów, pokrojonego w kostkę lub w paski, a także nadziewanego różnymi składnikami. Wszystkie te sposoby wychodzą smaczne, jednak przy tej recepturze wypadają blado. W takim wydaniu znika szybciej niż najlepszy schab.
Fot. Shutterstock, AlexSmith
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Meksykańskie mac'n'cheese z serem
Zapiekany kurczak w cieście francuskim może okazać się totalną nowością na talerzach. Jednak mało kto postanawia podawać go w taki sposób. Zazwyczaj wykonuje się z niego nuggetsy, kotlety lub podaje się go w całości. Wykorzystując ten przepis można się więc zdziwić. Pierwszym krokiem, jaki trzeba wykonać, jest przyrządzenie potrawki, a następnie ułożenie wszystkiego w naczyniu żaroodpornym. Całość przykryta jest ciastem francuskim i zapieczona. Gdy ta potrawa pojawia się na moim stole, znika w 5 minut.
REKLAMA
Przepis na kurczaka w cieście
Składniki
500 ml bulionu,
2 piersi z kurczaka,
150 g boczku wędzonego,
200 g pieczarek,
kawałek pora,
2 opakowania ciasta francuskiego,
70 g mąki pszennej,
150 ml śmietany 18%,
2 łyżki musztardy,
olej,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Kurczaka dokładnie oczyść z chrząstek i nieczystości. Następnie do garnka wlej bulion i doprowadź go do wrzenia. Gdy zacznie bulgotać, włóż do niego mięso i gotuj je przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmij je i pozostaw do ostudzenia.
W czasie gdy mięso się gotuje, zajmij się warzywami. Pieczarki dokładnie oczyść, przemyj i osusz. Następnie pokrój w ćwiartki, a oczyszczonego pora posiekaj w talarki.
Boczek możesz pokroić w dowolny dla ciebie sposób, my polecamy większą kostkę. Ugotowanego i chłodnego kurczaka również podziel na mniejsze części.
Do drugiego garnka wlej 2 łyżki oleju. Gdy tłuszcz stanie się ciepły, wrzuć na niego boczek i podsmaż go przez parę chwil. Następnie dodaj por i pieczarki, duś przez około 10 minut. Po upływie tego czasu dodaj mąkę i dokładnie zamieszaj.
Do takiej mieszanki stopniowo dodawaj bulion, w którym gotował się kurczak. Pozostaw całość na średnim ogniu do zgęstnienia. Następnym krokiem jest wlanie śmietany, a także musztardy. Na koniec wrzuć kurczaka i dokładnie zamieszaj do połączenia.
Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj niewielką ilością oleju, po czym wyłóż je jednym ciastem francuskim. Teraz wylej całą przygotowaną potrawkę, a wierzch przykryj kolejnym ciastem francuskim. Za pomocą widelca nakłuj górę.
Tak przygotowane danie włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20 minut. Podawaj na ciepło, smacznego!