Zapomniana zupa z 4 składników. Kiedyś jadł ją każdy, dziś nikt jej nie kojarzy. Połączenie smaków to zaskoczenie

Regionalne przysmaki wracają do łask i coraz chętniej postanawiamy przygotować je na obiad. Tym razem odkopaliśmy smakołyk, który pochodzi z Białki Tatrzańskiej i który kiedyś był jedzony na potęgę. Dziś mało kto pamięta o tym przepisie, pomimo że jego skład to zaledwie cztery składniki. Ta prosta potrawa wyróżnia się na tle innych.
Zobacz wideo Chowder kukurydziany

Nie da się ukryć, że dania wykonane z kapusty są uwielbiane przez Polaków. Bigos, kapuśniak i gołąbki to tylko niektóre potrawy, które z niej wykonujemy. Przepisów jest jeszcze więcej, lecz by je poznać, warto zagłębić się w polskie regionalne dania. To właśnie tam znajdziemy jeszcze większą listę inspiracji, które później można przygotować na obiad. Jedną z nich jest potrawa pochodząca z Białki Tatrzańskiej. Jest to zupa, która na pierwszy rzut oka można przypominać kapuśniak. Jednak, gdy tylko pozna się jej skład, od razu zmieni się o niej zdanie. Przez jednych nazywana jest zupą scypą, dla innych nosi nazwę scyta. Niezależnie od tego, jak się ją nazywa, nie można jej odmówić wyjątkowego smaku, dzięki któremu można powrócić do tradycyjnych aromatów. Trzeba również zaznaczyć, że do jej przygotowania wykorzystuje się zaledwie cztery składniki. Jest to równoznaczne z tym, że samo jej gotowanie nie jest skomplikowane, a do tego gotowa jest w kilka chwil.

Przepis na Białczyńską zupę scypa

Składniki

  • pół główki białej kapusty,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1,5 l mleka,
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania

  1. Kapustę przemyj i usuń z niej głąb. Następnie poszatkuj, jednak nie rób tego zbyt drobno, jej kawałki powinny być mocno wyczuwalne.
  2. Pokrojone warzywo przerzuć do garnka i zalej 500 ml mleka, a także wodą tak, by jej całość była zakryta. Ustaw garnek na średnim ogniu i gotuj do miękkości. Ta czynność może mniej więcej trwać 35 minut.
  3. W czasie gdy kapusta się gotuje, zajmij się ziemniakami. Obierz je i przemyj, następnie pokrój w kostkę. Umieść je w garnku z osoloną wodą i ugotuj do miękkości.
  4. Gdy kapusta będzie miękka, odcedź ją z płynu, w którym się znajduje. Zalej ją 1 l mleka, wrzuć masło i zagotuj, by płyn stał się ciepły. Jeśli chcesz możesz doprawić ją solą i pieprzem.
  5. Tak przygotowaną zupę podawaj z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: