-
Haps
-
Jak przygotować
- Zapisz ten przepis, bo od dziś będziesz jadł tylko to. To nie byle jakie mielone, bo środek przebija klasyka
Zapisz ten przepis, bo od dziś będziesz jadł tylko to. To nie byle jakie mielone, bo środek przebija klasyka
Mielone to jedne z klasycznych kotletów, które królują na naszych obiadowych stołach. Każdy zna ich przepis na pamięć i trudno kogokolwiek zaskoczyć ich smakiem. Jednak z tą recepturą z pewnością ci się to uda. W tych mielonych łączyć różne smaki, które nie zawsze są oczywiste. Na samą myśl, aż ślinka cieknie.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Mielone zazwyczaj wykonuje się z prostego przepisu, który mówi, by połączyć mięso, cebulę, bułkę i przyprawy. My jednak postanowiliśmy nieco zmodyfikować tradycyjną recepturę i wykonaliśmy kotlety w oryginalny i nietuzinkowy sposób. By nadać mięsu oryginalności, do masy dodaliśmy pieczarki i żurawinę, a na wierzch ułożyliśmy kawałek sera camembert. Okazuje się, że takie mięsne kąski mają apetyczny smak, a aromat rozchodzi się po całym domu. Można je podawać z klasyczną surówką i ziemniakami, lecz z sosem żurawinowym lub grzybowym smakują równie dobrze.
Przepis na mielone po myśliwsku
Składniki
- 600 g mięsa mielonego,
- 400 g pieczarek,
- 2 białe cebule,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 jajko,
- 150 g suszonej żurawiny,
- 200 g sera camembert,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- łyżeczka suszonego rozmarynu,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest zajęcie się warzywami. Pieczarki dokładnie oczyść i przemyj, następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę. Oba warzywa umieść na patelni, na której rozgrzany jest olej. Podsmażaj przez kilka minut.
- Mięso mielone umieść w misce i dodaj do niego podsmażoną cebulę wraz z pieczarkami. Wbij jajka, wsyp bułkę tartą, a także suszoną żurawinę. Dopraw całość tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem i wyrabiaj do połączenia składników.
- Z tak przygotowanej masy uformuj kotlety na kształt mielonych. Smaż je z każdej strony na brązowy kolor. Pod koniec smażenia, na wierzchu każdego kotleta ułóż plaster sera camembert i poczekaj, aż lekko się stopi.
- Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami. Możesz je zaserwować z sosem grzybowym lub żurawinowym. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl