Zapisz ten przepis, bo od dziś będziesz jadł tylko to. To nie byle jakie mielone, bo środek przebija klasyka

Mielone to jedne z klasycznych kotletów, które królują na naszych obiadowych stołach. Każdy zna ich przepis na pamięć i trudno kogokolwiek zaskoczyć ich smakiem. Jednak z tą recepturą z pewnością ci się to uda. W tych mielonych łączyć różne smaki, które nie zawsze są oczywiste. Na samą myśl, aż ślinka cieknie.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Mielone zazwyczaj wykonuje się z prostego przepisu, który mówi, by połączyć mięso, cebulę, bułkę i przyprawy. My jednak postanowiliśmy nieco zmodyfikować tradycyjną recepturę i wykonaliśmy kotlety w oryginalny i nietuzinkowy sposób. By nadać mięsu oryginalności, do masy dodaliśmy pieczarki i żurawinę, a na wierzch ułożyliśmy kawałek sera camembert. Okazuje się, że takie mięsne kąski mają apetyczny smak, a aromat rozchodzi się po całym domu. Można je podawać z klasyczną surówką i ziemniakami, lecz z sosem żurawinowym lub grzybowym smakują równie dobrze.

Przepis na mielone po myśliwsku

Składniki

  • 600 g mięsa mielonego,
  • 400 g pieczarek,
  • 2 białe cebule,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 150 g suszonej żurawiny,
  • 200 g sera camembert,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest zajęcie się warzywami. Pieczarki dokładnie oczyść i przemyj, następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę. Oba warzywa umieść na patelni, na której rozgrzany jest olej. Podsmażaj przez kilka minut.
  2. Mięso mielone umieść w misce i dodaj do niego podsmażoną cebulę wraz z pieczarkami. Wbij jajka, wsyp bułkę tartą, a także suszoną żurawinę. Dopraw całość tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem i wyrabiaj do połączenia składników.
  3. Z tak przygotowanej masy uformuj kotlety na kształt mielonych. Smaż je z każdej strony na brązowy kolor. Pod koniec smażenia, na wierzchu każdego kotleta ułóż plaster sera camembert i poczekaj, aż lekko się stopi.
  4. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami. Możesz je zaserwować z sosem grzybowym lub żurawinowym. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.