Zrezygnuj z jednego składnika, a pulpety w sosie pomidorowym będą mięciuteńkie i soczyste. Nie chodzi o jajko

Pulpety w sosie pomidorowym lub koperkowym to wymarzony obiad. Tylko jak zrobić pulpety, żeby były soczyste i delikatne, a nie zbite i zbrylone? Cały trik tkwi w jednym składniku. A dokładniej - w jego braku. Nie, nie chodzi o jajko, ono akurat się przyda.

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Pulpety w sosie to zawsze dobry pomysł na obiad. Robi się je szybko i smakują każdemu, pod warunkiem że są odpowiednio miękkie i soczyste. Na pewno zdarzyło ci się zjeść twarde, zbite pulpety, które trzeba kroić nożem i to kilka razy. Dziś zdradzimy ci, jak tego uniknąć. Chodzi o jeden dodatek. Pamiętajmy, ze pulpety do nie są mielone - bułka tarta tutaj jest całkowicie zbędna, a nawet niemile widziana. 

Pulpety w sosie pomidorowym - mięciutkie i delikatne

Składniki:

  • ok. 600 g mielonego mięsa, najlepiej wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 niewielka cebula
  • 1 szklanka bulionu lub rosołu
  • 1 większe jajko
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pół szklanki passaty
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano, szczypta chili
  • mąka
  • odrobina oliwy lub oleju

Pulpety w sosie pomidorowym - sposób wykonania:

  1. Zacznij od wyrobienia masy mięsnej. Mielone mięso przełóż do miski, dodaj ulubione przyprawy i wbij jajko. Następnie wyrabiaj masę, aż przestanie być klejąca. Za pomocą zwilżonych dłoni formuj niewielkie pulpeciki. Każdy z nich obtocz w mące. 
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Następnie obsmaż pulpeciki tak, by z każdej strony mięso się zamknęło. Podsmażone pulpeciki przełóż na talerz. 
  3. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pomidory z puszki i passatę. Całość podsmażaj przez ok. 5 minut. 
  4. Dopraw do smaku przyprawami i ziołami, wlej bulion, zamieszaj i dołóż pulpeciki. Całość duś na niewielkim ogniu, najlepiej pod przykryciem przez ok. 20 minut. 

Tak przygotowane pulpeciki są mięciutkie, niemal rozpływają się w ustach. Nawet nie trzeba ich kroić - rozpadają się już pod niedużym naciskiem widelca. Podawaj je z ziemniaczanym purée lub ulubionym makaronem. 

Więcej o: