Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pulpety w sosie to zawsze dobry pomysł na obiad. Robi się je szybko i smakują każdemu, pod warunkiem że są odpowiednio miękkie i soczyste. Na pewno zdarzyło ci się zjeść twarde, zbite pulpety, które trzeba kroić nożem i to kilka razy. Dziś zdradzimy ci, jak tego uniknąć. Chodzi o jeden dodatek. Pamiętajmy, ze pulpety do nie są mielone - bułka tarta tutaj jest całkowicie zbędna, a nawet niemile widziana.
Pulpety w sosie pomidorowym - mięciutkie i delikatne
Składniki:
- ok. 600 g mielonego mięsa, najlepiej wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 1 niewielka cebula
- 1 szklanka bulionu lub rosołu
- 1 większe jajko
- puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pół szklanki passaty
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oregano, szczypta chili
- mąka
- odrobina oliwy lub oleju
Pulpety w sosie pomidorowym - sposób wykonania:
- Zacznij od wyrobienia masy mięsnej. Mielone mięso przełóż do miski, dodaj ulubione przyprawy i wbij jajko. Następnie wyrabiaj masę, aż przestanie być klejąca. Za pomocą zwilżonych dłoni formuj niewielkie pulpeciki. Każdy z nich obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Następnie obsmaż pulpeciki tak, by z każdej strony mięso się zamknęło. Podsmażone pulpeciki przełóż na talerz.
- Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pomidory z puszki i passatę. Całość podsmażaj przez ok. 5 minut.
- Dopraw do smaku przyprawami i ziołami, wlej bulion, zamieszaj i dołóż pulpeciki. Całość duś na niewielkim ogniu, najlepiej pod przykryciem przez ok. 20 minut.
Tak przygotowane pulpeciki są mięciutkie, niemal rozpływają się w ustach. Nawet nie trzeba ich kroić - rozpadają się już pod niedużym naciskiem widelca. Podawaj je z ziemniaczanym purée lub ulubionym makaronem.