Łudząco przypomina smakowitą kurkę, jest jednak toksyczny i groźny. Tych grzybów lepiej nie zbieraj

Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów. Drobne okazy o charakterystycznej barwie i kształcie mają jednak mylącego sobowtóra. Trujący gatunek to lisówka pomarańczowa - może nam solidnie zaszkodzić i być nawet powodem wizyty w szpitalu. Zdradzamy zatem jak odróżnić grzyby i uniknąć feralnej pomyłki.

Schyłek lata i początek kalendarzowej jesieni to doskonały moment na to, by wybrać się na spacer do lasu. Przed eksploatowaniem runa warto jednak nieco bliżej poznać gatunki grzybów, bo jak się okazuje, jadalne smakołyki mają trujących sobowtórów. Niektóre z nich są do siebie bardzo podobne, niemalże identyczne, a to może okazać się niemałym problemem. 

Jak odróżnić smakowitą kurkę od trującej lisówki? Szczegóły zdradzą prawdę 

Kurka, czyli inaczej pieprznik jadalny, to wyjątkowy grzyb, który zaczyna pojawiać się w polskich lasach już od czerwca. Ten drobny gatunek o charakterystycznym smaku, zapachu i kształcie jest chętnie wykorzystywany w kuchni - najczęściej ląduje w sosach, farszach, zupach czy jako dodatek do omletów, makaronów lub soczystych mięs. Przez intensywną barwę zdaje się, że nie można ich pomylić z innymi darami lasu, jak się jednak okazuje, nawet ta urocza, drobna kurka ma trującego i groźnego dla naszego zdrowia sobowtóra. 

Lisówka pomarańczowa (hygrophoropsis aurantiaca), inaczej fałszywa kurka, to gatunek z rodziny lisówkowatych, która niestety wygląda niemal identycznie co nasz ukochany, smakowity grzyb. Gatunek zalicza się do trujących i chociaż nie można porównać go z muchomorem, także może narobić wiele szkód czy przyczynić się do złego samopoczucia lub nawet zatrucia. To, co różni lisówkę i kurkę na pierwszy rzut oka to pomarańczowy, lekko wywinięty do góry kapelusz oraz krótki trzonek w tym samym kolorze. Zerkając pod kapelusz, ujrzymy cienkie, gęsto ułożone blaszki. Co istotne gatunek występuje w lasach iglastych i mieszanych - najczęściej od września do końca listopada. 

Zobacz wideo Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne

Kurka i trujący sobowtór - te cechy zdradzą lisówkę 

Lisówkę znajdziemy najczęściej pod sosnami, świerkami i jodłami. Grzyb lubuje się także w podłożu takim jak spróchniałe drzewa. Warto pamiętać, że trujak rośnie zazwyczaj w dużych skupiskach, nie powinny nas jednak zmylić także samotne okazy. Pojawia się zatem pytanie, jak odróżnić kurkę od lisówki? Przede wszystkim kapelusz i trzon kurki mają inny odcień - trzonek jadalnego smakołyka  jest wyraźnie jaśniejszy. W przypadku lisówki mają one ten sam kolor.

Kurka od spodu ma listewki, które nierównomiernie, na różnych długościach rozwidlają się i układają w kształt litery "Y". Ten szczegół u lisówki jest znacznie cieńszy, a ponadto blaszki u trujaka są znacznie gęściej ułożone. Trujący gatunek zdradzi także miąższ, który jest miękki, cienki i bardzo elastyczny. Pieprznik jadalny cechuje natomiast kruchość - kurki dosłownie rozpadają się pod najmniejszym naciskiem. 

Więcej o: