Jak odróżnić kurkę od lisówki? Miłośnik grzybobrania podzielił się najlepszymi sposobami

Kurki to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych okazów. Wykorzystamy je do jajecznicy, kremowych zup, aromatycznych sosów czy risotto. Jednak w trakcie leśnych wypraw niezwykle łatwo o pomylenie ich z innym, niejadalnym grzybem. Jak odróżnić kurkę od lisówki pomarańczowej? Istnieje kilka sposobów.

Kurka, czyli inaczej pieprznik jadalny, to wyjątkowy grzyb, który zaczyna pojawiać się w polskich lasach już od czerwca. Najwięcej jest ich w sierpniu, ale można zbierać je nawet do października. Przez charakterystyczny żółty kolor wydaje się, że nie sposób pomylić ich z innymi okazami. Nic bardziej mylnego. Kurki mają łudząco podobną siostrę - lisówkę pomarańczową. Jak odróżnić kurkę od lisówki? Swoimi patentami podzielił się na Facebooku jeden z internautów. 

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Lisówka pomarańczowa. Fałszywa kurka 

Lisówka pomarańczowa, nazywana też fałszywą kurką, jest gatunkiem grzybów z rodziny lisówkowatych. Okaz wyróżnia się intensywnym kolorem, który na pierwszy rzut oka przypomina popularny pieprznik jadalny. Jednak ze względu na gorzki smak oraz łykowaty miąższ lisówka nie nadaje się do spożycia.

Grzyb jest niejadalny, a zjedzenie go w większych ilościach może prowadzić do zatruć. Wszystko to za sprawą arabitolu, czyli związku chemicznego, który wywołuje zaburzenia w pracy układu pokarmowego. Mogą pojawić się wówczas takie objawy jak nudności, wymioty czy biegunka. 

Jak odróżnić kurkę od lisówki?

W przeciwieństwie do kurki, która występuje w lesie od czerwca do października, lisówkę można spotkać dopiero jesienią - między wrześniem a październikiem. Co istotne, oba grzyby rosną w takich samych typach lasów, zarówno iglastych, jak i liściastych na kwaśnych oraz piaszczystych glebach. Najbardziej powinniśmy być więc wyczuleni jesienią, gdy wrzucamy pomarańczowe grzyby do naszych koszyków. 

No właśnie - pomarańczowe! Jak sama nazwa wskazuje, lisówka wyróżnia się charakterystyczną barwą. Jej trzon wyraźnie odznacza się od kapelusza. Jest cienki i przeważnie ciemniejszego koloru niż kapelusz. Z kolei w przypadku kurki zarówno owocnik, blaszki, jak i trzon są koloru żółtego. 

W jaki sposób możemy jeszcze odróżnić te podobne grzyby? Lisówka ma gęste oraz delikatne blaszki, natomiast u kurek są one nieregularne, zachodzące daleko na trzon owocnika. Porównanie możecie zobaczyć na facebookowym profilu "Borem Lasem Wodą Bagnem".

"

Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.