-
Haps
-
Jak przygotować
- Wygląda jak żurek, lecz smakiem go przebija. Zrób ją, by zszokować teściową. Na pewno zapyta o przepis
Wygląda jak żurek, lecz smakiem go przebija. Zrób ją, by zszokować teściową. Na pewno zapyta o przepis
O tej zupie mogło nie słyszeć za wiele osób. Pomimo że jest smaczna i aromatyczna, nie jest niestety tak sławna jak kultowa pomidorowa i rosół. Jednak zdaniem niektórych może przebijać je smakiem. Do zabielenia jej stosuje się składnik, którego Polacy nie używają za często.
Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry
Kuchnia łemkowska charakteryzuje się swoją prostotą i skromnością. Opiera się na produktach mącznych, a także warzywach. Mięso wykorzystywano jedynie od święta, a wszystkie potrawy wykonane były z lokalnych i dostępnych od ręki składników. Ważną rolę w tej kuchni stanowiły zupy. Nie były one skomplikowane, ale potrafiły zapełnić brzuch i uraczyć dobrym smakiem. Jedną z bardziej charakterystycznych potraw jest zupa ciurka. W jej skład wchodzi bulion wołowy, bułka, a także liście pokrzywy i melisa. Do jej zabielenia wykorzystuje się śmietanę, jednak nie tylko. Łączy się ją z twarogiem i wywarem, a później wlewa do zupy. Jeśli chcesz trochę urozmaicić smak tradycyjnego dania, możesz wrzucić do niego kawałki mięsa. Jednak podstawowa wersja także jest smaczna.
Przepis na zupę ciurkę
Składniki
- 1,5 l bulionu wołowego,
- 3 cebule,
- łyżka masła,
- łyżka mąki pszennej,
- 100 g półtłustego twarogu,
- 150 ml śmietany,
- bułka razowa,
- kilka liści pokrzywy,
- kilka liści melisy,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Cebule obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę. W garnku rozgrzej masło, a gdy będzie odpowiednio ciepłe, podsmaż na nim warzywo. Pod koniec oprósz całość mąką i dokładnie zamieszaj.
- Cebule zalej wołowym wywarem, śmietanę przelej do miski i połącz ją z twarogiem. Do mieszanki wlej chochlę bulionu i dokładnie zamieszaj. Następnie wlej całość do garnka.
- Bułkę rozdrobnij na mniejsze kawałki i wrzuć ją do garnka, przypraw potrawę solą i pieprzem.
- Melisę i pokrzywę dokładnie oczyść i drobno posiekaj. Wrzuć do zupy i gotuj przez około 5 minut. Tak przygotowana potrawa jest gotowa do podania. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl