Najlepszy przepis na paprykę konserwową. Robię tak od lat i nigdy się nie zawiodłam - klucz to proporcje

Papryka konserwowa to zaraz obok ogórków i cukinii obowiązkowa pozycja na liście przetworów do zrobienia na zimę. Oczywiście, jak to z przetworami, w tym przepisie nie ma niczego trudnego, jednak zawsze należy zachowywać proporcje. Ja ten przepis opanowałam niemal do perfekcji - każdy bardzo chwali.

Więcej przepisów na domowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Nie lubię fałszywej skromności, dlatego powiem wprost - robię najlepszą paprykę konserwową w rodzinie. Przepis sama udoskonaliłam i od kilku lat wszystkie ciotki i sąsiadki schodzą się, by dostać chociaż słoiczek. Myślę, że bardzo nieładnie z mojej strony byłoby zachować ten przepis w tajemnicy, dlatego podpowiadam - najważniejsze są proporcje i dobrej jakości papryka. Ot, cała filozofia. 

Papryka konserwowa - ten przepis jest hitem w mojej rodzinie

Składniki na zalewę

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek soli
  • łyżka ziela angielskiego
  • 6-7 listków laurowych (po jednym do każdego słoiczka)
  • 2 płaskie łyżki gorczycy

Ponadto:

  • 4 papryki
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku (pół do każdego słoiczka)
  • odrobina oleju

Papryka konserwowa - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania zalewy. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, sól, cukier, dodaj także ziele angielskie i listki laurowe. Zagotuj i ostudź. 
  2. Paprykę pokrój, usuń gniazda nasienne. Nie musisz kroić jej cienko - wystarczy na ósemki. Pokrój także cebulę oraz czosnek. 
  3. Przygotuj czyste, niewielkie słoiczki i do każdego z nich dodaj trochę ziaren gorczycy oraz plastry cebuli i czosnek. Następnie ułóż paprykę i całość zalej zalewą. Pamiętaj, żeby w każdym słoiczku była proporcjonalna ilość dodatków. 
  4. Na wierzch słoiczków dodaj łyżkę oleju lub oliwy, szczelnie zakręć i włóż wszystko do dużego garnka. Zalej wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości i zagotuj na wolnym ogniu. 
  5. Paprykę konserwową pasteryzuj przez 8-10 minut. Po ostudzeniu przenieś w ciemne, najlepiej chłodne miejsce. 

Tak przygotowana papryka to idealny dodatek do obiadu, fantastyczna zakąska lub dodatek do kanapek. Jeśli chcesz nieco podrasować swoją paprykę konserwową, możesz dodać posiekaną papryczkę chili. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.