Przepisy Ewy Wachowicz zwykle nie są ani skomplikowane, ani czasochłonne. Mogą z nich korzystać zarówno amatorzy pichcenia, jak i profesjonalni kucharze. W jednym z odcinków programu "Ewa gotuje" ekspertka proponuje m.in. sposób na szybkie i proste przygotowanie śliwek pod delikatną kruszonką. Czego będziesz potrzebować?
Znaleźć przepis na smaczny deser nie jest wcale trudno. W internecie znajdują się ich setki, jeśli nie tysiące. Po co jednak ryzykować stratę czasu i pieniędzy na potencjalnie nieudany eksperyment kulinarny, kiedy można postępować zgodnie ze wskazówkami specjalisty? Ewa Wachowicz radzi, by zamiast zwykłej mąki użyć krupczatki - wtedy kruszonka wyjdzie bardziej krucha i delikatna. Jakie jeszcze składniki warto zawczasu przygotować?
Składniki:
Składniki na kruszonkę:
Na stolnicę (lub blat) wysyp mąkę krupczatkę. Niewielką jej część, najlepiej garść, odsyp na bok (będziesz nią podsypywać blat). Do mąki dodaj cukier brązowy i waniliowy, a także zimne, dopiero co wyjęte z lodówki, masło. Wszystko posiekaj nożem, aż do powstania kruszonki. Ulep z niej kulę ciasta, którą w dalszej kolejności włóż do woreczka foliowego lub strunowego i umieść w zamrażarce na 30 minut.
Śliwki dokładnie opłucz, przekrój na pół i wydryluj z pestek. Przygotuj patelnię, na której roztopisz masło. Na roztopiony tłuszcz wrzuć kawałki owoców, a także dodaj goździki, imbir oraz cynamon. Wszystko zamieszaj i stopniowo dolewaj wina. Podsmażaj, aż alkohol wyparuje.
Zawartość patelni przełóż na blaszkę lub do formy ceramicznej. Wyjmij zmrożone ciasto, a następnie pokrusz je tak, by całkowicie zakrywało śliwki. Prawie gotowy deser wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut. Ewa Wachowicz radzi, by na ostatnie kilka minut ustawić w piekarniku funkcję grillowania. W ten sposób kruszonka idealnie się zapiecze. Pyszne śliwki pod kruszonką podawaj na ciepło lub po ostygnięciu. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl