Cukiernik zdradza prosty przepis na drożdżówki z owocami i kruszonką. Idealny deser na letnie dni

Lato w pełni, a to oznacza, że przyszła pora na desery i przekąski z sezonowymi owocami. Lody, koktajle, smoothies są smakowite, ale nic nie przebije kruchych drożdżówek, które wprost rozpływają się ustach. Ich wykonanie, wbrew pozorom, wcale nie jest takie skomplikowane, dlatego dziś przychodzimy z przepisem na hitowe drożdżówki z owocami i kruszonką!

Latem najchętniej sięgamy po sezonowe owoce: truskawki, borówki, maliny, wiśnie i czereśnie. Można z nich przygotować wiele pysznych przekąsek, w tym niezastąpione drożdżówki z kruszonką. Postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami, a już wkrótce będziesz się raczyć wyśmienitą słodyczą. Do dzieła!

Zobacz wideo

Drożdżówki z owocami i kruszonką. Idealny deser na lato

Choć można je spotkać w każdym sklepie, piekarni czy cukierni, najlepiej - jak niemal wszystko - smakują wykonane własnoręcznie. Domowe drożdżówki z owocami i kruszynką stanowią świetną przekąskę na ciepłe, wakacyjne dni. Skuszą się na nie zarówno dzieci, jak i dorośli smakosze. Czego będziesz potrzebować do wykonania tych pyszności?

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 120 ml ciepłego mleka,
  • 20 g drożdży świeżych,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 60 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • odrobina soli.

Składniki na nadzienie i kruszonkę:

  • 400 g owoców (np. truskawek, borówek, wiśni),
  • 50 g mąki pszennej,
  • 40 g cukru,
  • 30 g masła,
  • 1 łyżeczka mleka,
  • 1 białko.

Słodka przekąska dla każdego. Sposób przygotowania 

Do dużej miski wsyp suche składniki oraz mleko i jajko, po czym wyrób z nich gładkie ciasto bez grudek. Następnie dodaj roztopione masło i dalej wyrabiaj. W kolejnym kroku zakryj pojemnik folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia. Po około godzinie przełóż ciasto na blat kuchenny i zagniataj przez kilka minut.

Wyrobioną kulę podziel na siedem lub osiem równych części i uformuj z nich okrągłe bułeczki. Połóż je w odstępach na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie zakryj je folią i odczekaj około pół godziny. Po tym czasie drożdżówki powinny zwiększyć swoją objętość. 

Przyszedł czas na kruszonkę. Wszystkie składniki umieść w mniejszej misce i wymieszaj, aby przybrały formę pokruszonego ciasta. Dnem szklanki zrób w drożdżówkach wgłębienia, w których umieścisz umyte i pokrojone owoce. Boki przysmaków wysmaruj białkiem roztrzepanym z łyżeczką mleka. Na sam koniec posyp drożdżówki kruszonką. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 15-20 minut. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.