Latem najchętniej sięgamy po sezonowe owoce: truskawki, borówki, maliny, wiśnie i czereśnie. Można z nich przygotować wiele pysznych przekąsek, w tym niezastąpione drożdżówki z kruszonką. Postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami, a już wkrótce będziesz się raczyć wyśmienitą słodyczą. Do dzieła!
Choć można je spotkać w każdym sklepie, piekarni czy cukierni, najlepiej - jak niemal wszystko - smakują wykonane własnoręcznie. Domowe drożdżówki z owocami i kruszynką stanowią świetną przekąskę na ciepłe, wakacyjne dni. Skuszą się na nie zarówno dzieci, jak i dorośli smakosze. Czego będziesz potrzebować do wykonania tych pyszności?
Składniki na ciasto:
Składniki na nadzienie i kruszonkę:
Do dużej miski wsyp suche składniki oraz mleko i jajko, po czym wyrób z nich gładkie ciasto bez grudek. Następnie dodaj roztopione masło i dalej wyrabiaj. W kolejnym kroku zakryj pojemnik folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia. Po około godzinie przełóż ciasto na blat kuchenny i zagniataj przez kilka minut.
Wyrobioną kulę podziel na siedem lub osiem równych części i uformuj z nich okrągłe bułeczki. Połóż je w odstępach na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie zakryj je folią i odczekaj około pół godziny. Po tym czasie drożdżówki powinny zwiększyć swoją objętość.
Przyszedł czas na kruszonkę. Wszystkie składniki umieść w mniejszej misce i wymieszaj, aby przybrały formę pokruszonego ciasta. Dnem szklanki zrób w drożdżówkach wgłębienia, w których umieścisz umyte i pokrojone owoce. Boki przysmaków wysmaruj białkiem roztrzepanym z łyżeczką mleka. Na sam koniec posyp drożdżówki kruszonką. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 15-20 minut. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl