• Link został skopiowany

Krupnik Ani Starmach to najlepsza zupa na jesień. Podczas jesiennej chlapy rozgrzewa jak żadna inna

Krupnik to nieco zapomniana już zupa, która coraz rzadziej pojawia się w naszych domach. To jednak duży błąd, ponieważ nie dość, że jest obłędnie pyszna, to jeszcze zdrowa i sycąca. Oto przepis Ani Starmach na najlepszy krupnik, jaki kiedykolwiek jedliście.
Krupnik Ani Starmach to najlepsza zupa na jesień
fot. Grażyna Marks / Agencja Wyborcza.pl, Fot. w tle Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl

Jesień to czas, kiedy robi się chłodniej, częściej pada deszcz, a my potrzebujemy rozgrzania po powrocie do domu. Ta zupa sprawdza się w takich przypadkach obłędnie. Jak ją przygotować? Sprawdźmy. 

Zobacz wideo Anna Starmach poleca prosty i zdrowy wegetariański obiad

Przepis na krupnik Ani Starmach. Pyszna, sycąca, a co najlepsze rozgrzewająca 

Ugotowanie krupniku nie należy do najtrudniejszych czynności w kuchni. Jeśli jednak będziemy nieuważni, możemy doprowadzić do rozgotowania, przez co będzie niezwykle gęsty. Ania Starmach podzieliła się przepisem na krupnik, który zawsze wychodzi. Wystarczy mieć oczy szeroko otwarte. Więcej ciekawych i prostych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki: 

  • 3 l wody, 
  • pół szklanki drobnej kaszy jęczmiennej, 
  • 2 udka z kurczaka, 
  • 3 ziemniaki, 
  • 2 marchewki, 
  • 2 korzenie pietruszki,  
  • cebula, 
  • przyprawy - 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, natka pietruszki. 

Przepis Ani Starmach na krupnik. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Marchewki i pietruszki pokrój w półksiężyce, a ziemniaki w kostkę. 
  2. Cebulę zeszklij na maśle w garnku, po czym zdejmij naczynie z ognia. 
  3. Dodaj do cebuli mięso, marchew, pietruszkę, kaszę oraz liście laurowe i ziele angielskie. 
  4. Zalej wodą zawartość garnka i gotuj przez godzinę na średnim ogniu, by składniki oddały smak. 
  5. W tym samym czasie ugotuj wcześniej obrane ziemniaki. 
  6. Z zupy wyjmij mięso, dodaj ziemniaki i zagotuj. Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami. 
  7. Gotowy krupnik serwuj z kawałkami mięsa z kurczaka oraz posypką z natki pietruszki. Będzie nie tylko smaczny, ale i będzie prezentować się doskonale. 
  8. Jeśli zupa kolejnego dnia mocno zgęstnieje, to dolej trochę wody.  
Więcej o: