-
Haps
-
Jak przygotować
- Krupnik Ani Starmach to najlepsza zupa na jesień. Podczas jesiennej chlapy rozgrzewa jak żadna inna
Krupnik Ani Starmach to najlepsza zupa na jesień. Podczas jesiennej chlapy rozgrzewa jak żadna inna
Krupnik to nieco zapomniana już zupa, która coraz rzadziej pojawia się w naszych domach. To jednak duży błąd, ponieważ nie dość, że jest obłędnie pyszna, to jeszcze zdrowa i sycąca. Oto przepis Ani Starmach na najlepszy krupnik, jaki kiedykolwiek jedliście.
Jesień to czas, kiedy robi się chłodniej, częściej pada deszcz, a my potrzebujemy rozgrzania po powrocie do domu. Ta zupa sprawdza się w takich przypadkach obłędnie. Jak ją przygotować? Sprawdźmy.
Zobacz wideo
Anna Starmach poleca prosty i zdrowy wegetariański obiad
Przepis na krupnik Ani Starmach. Pyszna, sycąca, a co najlepsze rozgrzewająca
Ugotowanie krupniku nie należy do najtrudniejszych czynności w kuchni. Jeśli jednak będziemy nieuważni, możemy doprowadzić do rozgotowania, przez co będzie niezwykle gęsty. Ania Starmach podzieliła się przepisem na krupnik, który zawsze wychodzi. Wystarczy mieć oczy szeroko otwarte. Więcej ciekawych i prostych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 3 l wody,
- pół szklanki drobnej kaszy jęczmiennej,
- 2 udka z kurczaka,
- 3 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- cebula,
- przyprawy - 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, natka pietruszki.
Przepis Ani Starmach na krupnik. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Marchewki i pietruszki pokrój w półksiężyce, a ziemniaki w kostkę.
- Cebulę zeszklij na maśle w garnku, po czym zdejmij naczynie z ognia.
- Dodaj do cebuli mięso, marchew, pietruszkę, kaszę oraz liście laurowe i ziele angielskie.
- Zalej wodą zawartość garnka i gotuj przez godzinę na średnim ogniu, by składniki oddały smak.
- W tym samym czasie ugotuj wcześniej obrane ziemniaki.
- Z zupy wyjmij mięso, dodaj ziemniaki i zagotuj. Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami.
- Gotowy krupnik serwuj z kawałkami mięsa z kurczaka oraz posypką z natki pietruszki. Będzie nie tylko smaczny, ale i będzie prezentować się doskonale.
- Jeśli zupa kolejnego dnia mocno zgęstnieje, to dolej trochę wody.