Warzywne leczo robione "na oko" smakuje najlepiej. Ale zrobimy wyjątek i trochę wam podpowiemy

Warzywne leczo do słoików to doskonała propozycja na zamknięcie smaku lata. Później tylko wystarczy je podgrzać, by obiad był gotowy do podania błyskawicznie. Takie leczo najlepiej smakuje robione "na oko", ale podpowiemy, jakie proporcje będą najlepsze.

Leczo do słoików na zimę smakuje wybornie z przeróżnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się makaron lub ryż. Możemy postawić na opcję wegetariańską lub zdecydować się na mięsną wkładkę i dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, która znacznie podkręci smak. Podpowiadamy, jak zrobić leczo do słoików, by smakowało obłędnie.  

Zobacz wideo Leczo z cukinią i kiełbasą chorizo

Warzywne leczo do słoików idealne na zimę. Nie bój się warzyw 

Warzywne leczo powinno być pełne warzyw. Nie trzeba ograniczać się do papryki, cukinii i cebuli. Warto postawić na pewno rodzaju "wariacje". W leczo świetnie sprawdzi się dynia, bakłażan, fasolka szparagowa, czy papryka chilli, która nada charakteru i pikantnego smaku. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Nie można zapomnieć też o czosnku. Smak doskonale podbije też bazylia oraz oregano. Jeśli chcemy, by leczo było intensywniejsze, pamiętajmy o przyprawach - soli, pieprzu, kurkumie, sproszkowanej papryce i innych ziołach.  

Jak zrobić leczo do słoików na zimę? Sposób przygotowania krok po kroku 

Zanim zabierzesz się za przygotowanie leczo na zimę, pamiętaj, że możesz użyć różnych składników i niekoniecznie stosować się do naszej listy.  

Składniki:  

  • 2 kg papryki, 
  • 2 kg pomidorów, 
  • 2 kg cukinii
  • 3 duże cebule, 
  • 2 łyżki słodkiej papryki, 
  • łyżka majeranku, 
  • pół lub cała łyżeczka ostrej papryki, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • zioła: bazylia i oregano, 
  • olej roślinny. 

Sposób przygotowania: 

  1. Wszystkie warzywa, prócz cebuli, dokładnie myjemy.  
  2. Cukinię i pomidory kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, a cebulę w piórka.  
  3. W dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego, wrzucamy cebulę i czekamy, aż się zeszkli. 
  4. Wrzucamy pozostałe warzywa. 
  5. Składniki mieszamy i dusimy na małym ogniu przez około 25 minut.  
  6. Doprawiamy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez pięć minut.  
  7. Gorące leczo przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy, a potem pasteryzujemy. 
  8. Słoiki przechowujemy w chłodnym, zacienionym miejscu. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.