Rosół Magdy Gessler - przepis, który nie ma sobie równych. Na niedzielny obiad jak znalazł

Rosół to tradycyjna polska zupa. Kocha ją znacznie więcej osób, niż nienawidzi. Jednak to przepis Magdy Gessler jest tym najlepszym z najlepszych. Jeśli chcesz, by twój rosół smakował jak w jednej z jej restauracji, koniecznie wypróbuj tę recepturę.

Rosół niezaprzeczalnie jest królem polskich zup. Aby był idealny, trzeba jednak cierpliwości. Kluczem do sukcesu jest wolne gotowanie, by wywar miał szansę stać się aromatyczny. Jak zatem gotuje rosół Magda Gessler? Sprawdźmy. 

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Przepis na rosół Magdy Gessler. Restauratorka zdradza przepis, który powinien być warty miliony 

Patrząc na listę składników na rosół Magdy Gessler, nie jest trudno zauważyć, że zdecydowanie królują tam warzywa. Jest ich dużo, a niektórych może zaskoczyć dodatek kapusty włoskiej. W niewielu domach używa się tego warzywa do gotowania rosołu. Ale jeśli już raz spróbujecie zupy z przepisu Magdy Gessler, nie wrócicie do starych nawyków. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 1 kura rosołowa,
  • szponder wołowy (porządny kawałek), 
  • 5 marchewek, 
  • 6 pietruszek, 
  • 1 seler, 
  • 1 por, 
  • 2 cebule
  • ćwierć główki kapusty włoskiej, 
  • pęczek natki pietruszki, 
  • suszony lubczyk (ok. 2 łyżki), 
  • 6 listków laurowych i 6 kulek ziela angielskiego, 
  • 5 goździków, 
  • sól, pieprz. 

Rosół Magdy Gessler. Sposób przygotowania krok po kroku 

  1. Mięso pokrój i zalej zimną wodą. Następnie zagotuj, zdejmij szumowiny i dodaj ziele angielskie i liście laurowe. 
  2. Warzywa obierz i dodaj do garnka z wywarem. Cebulę skarmelizuj na patelni lub opal nad palnikiem. Dopraw przyprawami do smaku (sól dodaj na sam koniec gotowania) i na bardzo wolnym ogniu gotuj przez około trzy godziny. 
  3. Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, dodaj lubczyk oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i gotuj jeszcze przez pół godziny. 
  4. Magda Gessler zaleca przecedzenie rosołu, gdy ten wystygnie. Można podawać go z makaronem oraz marchewką i natką pietruszki. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.