Ta zupa zgarnie wszystkie pochwały. Jest przysmakiem prosto z Lubelszczyzny, a jej smak trudno podrobić

Coraz częściej przygotowując dania obiadowe sięgamy po typowe potrawy regionalne. Jest to możliwość poznania nowych smaków i spróbowania nowych połączeń. By już dziś przygotować coś wyjątkowego, warto sięgnąć po ten przepis. Pochodzi ze wschodniej części kraju, a przygotowanie jest banalnie proste.
Zobacz wideo Zupa krem cebulowa - pyszna, aromatyczna, a do tego świetnie rozgrzewa

Przyrządzanie dań obiadowych nie zawsze należy do najprostszych zadań. Trzeba bowiem zaspokoić wiele różnych smaków i gustów i zrobić coś, co zasmakuje każdemu. Gdy pustka w głowie nie daj nam spokoju, warto wtedy sięgnąć po regionalne smaki, o których prawie każdy zapomniał. Ten przepis może w tym pomóc, gdyż jest połączeniem smaków z dzieciństwa i oryginalnych dodatków. Wykonanie tej potrawy jest proste, a jej bazą jest znanym niektórym mleczny specjał. Potrawą tą jest zupa chłopska fajsławicka, która jak mówi gov.pl pochodzi z gminy Fajsławice w województwie lubelskim. Znana jest tam od XIX wieku i przyrządzona na bazie bardzo znanej zupy, jaką jest zacierka. Do tak popularnego rarytasu gospodynie dodawały kilka składników, które miały pod ręką i tak właśnie przygotowano zupę chłopską. Oprócz rwanych klusek i ziemniaków można w niej znaleźć słoninę lub boczek. Wszystko to doprawione jest sporą ilością przypraw.

Przepis na zupę chłopską fajsławicką

Składniki

  • 3 l wody,
  • pół kilo ziemniaków,
  • 300 g słoniny,
  • średnia cebula,
  • 3 szklanki mąki,
  • suszony majeranek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w większą kostkę. Następnie umieść w garnku z wodą i ugotuj do miękkości.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i wlej mąkę. Składniki dokładnie wyrabiaj do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Gotową masę przenieś na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj je i podziel na mniejsze, rwane kluski.
  3. Przygotowane kluski wrzucaj do gotujących się ziemniaków.
  4. Słoninę pokrój w kostkę, podsmaż. Na tłuszcz wrzuć również obraną i drobno pokrojoną cebulę. Smaż do zarumienienia.
  5. Podsmażone produkty umieść w garnku z ziemniakami i kluskami. Gotuj całość przez kilka minut.
  6. Na koniec dopraw zupę solą, pieprzem i majerankiem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: