• Link został skopiowany

To najbardziej puszysty naleśnik na świecie. Gotowy w kilka minut, a całą pracę zrobi za ciebie piekarnik

Ten naleśnik może być określany najbardziej puszystym plackiem na świecie. Ten efekt to zasługa odpowiedniego sposobu przygotowania. Zrobisz go raz i już nigdy nie sięgniesz po standardowy przepis.
Dutch baby
Fot. Shutterstock/Tatiana Vorona
Zobacz wideo Krokiety z kaszy jaglanej [HAPS KIDS]

Naleśniki kocha cały świat. Pomimo że w zależności od kraju robi się je nieco inaczej, i tak jedno jest niezmienne - nikt nie ma ich dość. Naleśniki są ulubionym daniem nie tylko dzieci, lecz także dorosłych, a do tego zawsze smakują rewelacyjnie. Okazuje się, że płaski placek, który znamy z tradycyjnego przepisu, może przybrać bardziej puszystą formę. Taki efekt jest możliwy bez używania sody czy proszku do pieczenia. Ten z holenderskiej receptury jest tego dobrym przykładem. Dutch baby to naleśnik, który zapiekany jest w gorącym piekarniku. To właśnie tam delikatnie urośnie, podpiecze się i stworzy chrupiącą warstwę. Taki naleśnik podawany z bitą śmietaną i owocami jest niesamowicie pyszny.

Przepis na Dutch baby, czyli naleśniki po holendersku

Składniki na 1 porcję:

  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 4 większe truskawki,
  • sól,
  • masło,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wyjmij z lodówki odpowiednio wcześnie, aby mogły być w temperaturze pokojowej. Mleko delikatnie podgrzej w rondelku, lecz nie doprowadź do wrzenia.
  2. Truskawki dokładnie opłucz, oderwij szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Do większej miski wbij jajko, wlej ciepłe mleko, dodaj cukier waniliowy i łyżeczkę cukru pudru. Delikatnie roztrzep składniki, następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę. Wymieszaj wszystko za pomocą miksera na jednolitą masę.
  4. Naczynie, w którym naleśnik będzie się piekł delikatnie podgrzej i dokładnie wysmaruj masłem. Gdy stanie się gorące, wylej do niego przygotowaną masę. Wierzch ciasta udekoruj pokrojonymi truskawkami.
  5. Naczynie włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 20 minut. Naleśnik powinien delikatnie urosnąć i stać się rumiany i chrupiący.
  6. Po tym czasie wyjmij go z urządzenia. Górę wypieku posyp cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: