Jak zrobić sok z winogron na zimę? Nie potrzebna ci wyciskarka - zrób go metodą naszych babć

Co zrobić z winogron na zimę? Najlepiej przepyszny, zdrowy, domowy sok, który powinien znaleźć się w każdej spiżarni. Jak go przygotować? Nawet nie wyjmuj wyciskarki z szafki, jednak poszukaj gęstego sita - stara metoda, którą stosowały nasze babki, sprawdzi się najlepiej.

Więcej przepisów na domowe soki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Dlaczego warto zrobić sok z winogron na zimę? Po pierwsze - jest bardzo zdrowy i zimą dostarczy nam wielu cennych witamin. Po drugie - jest po prostu pyszny, idealnie pasuje zarówno do herbaty, jak również do koktajli i drinków lub zamiast kompotu do niedzielnego obiadu. No i w końcu po trzecie - jest tak prosty w wykonaniu, że aż szkoda byłoby go nie zrobić tej jesieni. Od czego trzeba zacząć? Oczywiście od świeżych, jędrnych i soczystych owoców. Przyda się też garnek z grubym dnem, trochę cukru oraz gęste sito i gaza.

Zobacz wideo

Domowy przepis na sok z winogron na zimę

Składniki:

  • 2 kg ciemnych winogron, najlepiej bardzo dojrzałych i soczystych
  • 0,5 kg cukru
  • 250-300 ml wody

Sok z winogron - sposób wykonania:

  1. Winogrona przebierz. Odrzuć pęknięte lub obeschnięte owoce. Następnie oderwij je z gałązki i włóż do garnka, najlepiej z grubym dnem.
  2. Dodaj cukier oraz szklankę wody i zagotuj całość na wolnym ogniu. Owoce powinny puścić sok i niemal całkowicie się rozpadać. 
  3. Kiedy owoce już puszczą sok, przetrzyj całość przez gęste sito, a później dodatkowo przelej przez gazę, by odrzucić skórki oraz pestki. 
  4. Sok ponownie zagotuj, możesz dodać do niego 2 łyżki soku z cytryny, jeśli uważasz, że jest za słodki. Gorący sok przełóż do słoiczków lub buteleczek i szczelnie zakręć. 
  5. Przygotuj szeroki garnek i włóż do niego słoiki lub butelki z sokiem. Następnie zalej wodą do poziomo ok. 3/4 wysokości i zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj przez 10 minut od chwili zagotowania. 

Kiedy słoiki z sokiem całkowicie ostygną, przenieś je do piwnicy lub w inne chłodne, najlepiej ciemne miejsce. Przygotowane w ten sposób wytrzymają nawet kilka miesięcy, jednak po otwarciu sok powinien być trzymany w lodówce. 

Więcej o: