Więcej przepisów na domowe soki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Dlaczego warto zrobić sok z winogron na zimę? Po pierwsze - jest bardzo zdrowy i zimą dostarczy nam wielu cennych witamin. Po drugie - jest po prostu pyszny, idealnie pasuje zarówno do herbaty, jak również do koktajli i drinków lub zamiast kompotu do niedzielnego obiadu. No i w końcu po trzecie - jest tak prosty w wykonaniu, że aż szkoda byłoby go nie zrobić tej jesieni. Od czego trzeba zacząć? Oczywiście od świeżych, jędrnych i soczystych owoców. Przyda się też garnek z grubym dnem, trochę cukru oraz gęste sito i gaza.
Domowy przepis na sok z winogron na zimę
Składniki:
- 2 kg ciemnych winogron, najlepiej bardzo dojrzałych i soczystych
- 0,5 kg cukru
- 250-300 ml wody
Sok z winogron - sposób wykonania:
- Winogrona przebierz. Odrzuć pęknięte lub obeschnięte owoce. Następnie oderwij je z gałązki i włóż do garnka, najlepiej z grubym dnem.
- Dodaj cukier oraz szklankę wody i zagotuj całość na wolnym ogniu. Owoce powinny puścić sok i niemal całkowicie się rozpadać.
- Kiedy owoce już puszczą sok, przetrzyj całość przez gęste sito, a później dodatkowo przelej przez gazę, by odrzucić skórki oraz pestki.
- Sok ponownie zagotuj, możesz dodać do niego 2 łyżki soku z cytryny, jeśli uważasz, że jest za słodki. Gorący sok przełóż do słoiczków lub buteleczek i szczelnie zakręć.
- Przygotuj szeroki garnek i włóż do niego słoiki lub butelki z sokiem. Następnie zalej wodą do poziomo ok. 3/4 wysokości i zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj przez 10 minut od chwili zagotowania.
Kiedy słoiki z sokiem całkowicie ostygną, przenieś je do piwnicy lub w inne chłodne, najlepiej ciemne miejsce. Przygotowane w ten sposób wytrzymają nawet kilka miesięcy, jednak po otwarciu sok powinien być trzymany w lodówce.