Ten przepis na dynię to hit. Weź dwie dziwne przyprawy i zalej solanką. Taka kiszonka nie ma sobie równych

Późnym latem i jesienią kisimy na potęgę najróżniejsze warzywa, a także owoce. Najpopularniejsze są oczywiście ogórki, kapusta i cukinia, ale także buraki i pomidory. A czy słyszał ktoś o kiszonej dyni? Ta kiszonka swoim smakiem zawróci ci w głowie, a to za sprawą dwóch przypraw, których do innych kiszonek raczej się nie dodaje.

Więcej przepisów na kiszonki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Już wiele razy rozpisywaliśmy się o wręcz zbawiennym wpływie kiszonek na nasze zdrowie, urodę i odporność. Niezależnie, czy jesz kapustę, ogórki, czy buraki - twoje jelita i reszta ciała na pewno ci za to podziękują i odwdzięczą ci się zdrowiem i sprawnym umysłem. 

Zobacz wideo

W naszych piwnicach już na pewno mnóstwo jest słoików z kiszonymi ogórkami, może ktoś ma także jeszcze pomidory i cukinię. Za chwilę będziemy kisić kapustę i buraki. A co z dynią? Mało kto zabiera się za kiszenie tego warzywa, a wielka szkoda. Jednak kiszona dynia jest nieco inna w smaku niż typowe kiszonki. Jest może delikatnie słodsza i bardziej korzenna, a to za sprawą anyżu i goździków. Oprócz tego stały zestaw: czosnek, koper, chrzan.

Kiszona dynia - przepis, który zawróci w głowie

Składniki:

  • dynia piżmowa albo hokkaido (tyle, ile ci wejdzie do słoików)
  • solanka: na jeden litr wody jedna łyżka soli, najlepiej kamiennej
  • czyste i wyparzone słoiki, najlepiej jednakowej pojemności

Na każdy słoik:

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 kawałki korzenia chrzanu (ok. 3 cm)
  • gałązka kopru
  • 5 goździków
  • 2 listki laurowe
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1/3 laski cynamonu (opcjonalnie)

Kiszona dynia - sposób wykonania:

  1. Dynię obierz ze skóry. Następnie usuń pestki i zwarty miąższ pokrój w kostkę. Kostka nie musi być zbyt drobna. Kiedy pokroisz dynię, przygotuj solankę, tyle ile potrzebujesz. Na jeden litr wody przypada jedna łyżka soli. Solankę zagotuj i delikatnie ostudź. 
  2. Na dno czystych i wyparzonych słoików połóż odpowiednią ilość czosnku i listki laurowe. Następnie włóż dynię. Kostki warzywa układaj dość ciasno i między poszczególne kawałki włóż chrzan, goździki i gwiazdki anyżu oraz cynamon. 
  3. Słoiki zalej zalewą i na wierzchu połóż gałązkę kopru. Następnie szczelnie zakręć i połóż je na blacie lub w innym miejscu w temperaturze pokojowej. Po trzech dniach powinna zacząć zbierać się piana - to znaczy, że proces fermentacji się rozpoczął. 
  4. Po upływie pięciu dni fermentacja będzie już zaawansowana. Wtedy możesz przenieść słoiki z dynią do piwnicy lub w inne ciemne miejsce. Po dwóch tygodniach już możesz zajadać się pyszną kiszoną dynią. 

Taka dynia jest idealną przekąską samą w sobie, ale idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, zwłaszcza gdy serwujesz drób - kurczaka, kaczkę lub nawet perliczkę. Idealnie sprawdzi się także jako dodatek do sałatek i jako "zagrycha" podczas spotkań w większym gronie. 

Więcej o: