Sklepowe kostki rosołowe zawierają wiele szkodliwych dla zdrowia substancji. W ich składzie znajdziemy m.in. dużo soli, wzmacniacze smaku, olej palmowy, cukier oraz utwardzony tłuszcz palmowy. Mimo to wciąż je kupujemy, ponieważ dzięki nim szybciej wyczarowujemy różnorodne potrawy. Jedno jest pewne - nie warto. Bo kostki rosołowe o dużo lepszym składzie możemy zrobić samodzielnie w domu. I to przy niewielkim nakładzie pracy.
Domowe kostki rosołowe to prawdziwy hit. Mają o wiele lepszy skład, który możemy samodzielnie kontrolować. Możemy dodać do nich świeże warzywa, przyprawy i zioła, rezygnując ze szkodliwych ulepszaczy. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
Cebule należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić je i odstawić na 10 minut, by puściły sok. Następnie posypać cebulę mąką. Tak przygotowaną cebulę wrzucić na patelnię, uprażyć i przełożyć do garnka. Dodać suszone warzywa i przyprawy. Wymieszać i bardzo dokładnie zblendować. Gotową masę umieszczamy w zamykanym pojemniku na kostki lodu lub do słoiczka. Przechowywane w lodówce nadają się do spożycia przez około sześć tygodni, więc można z nich wyczarować wiele wspaniałych potraw.