Domowe kostki rosołowe - przepis Katarzyny Bosackiej. Więcej nie kupisz ich chemicznych odpowiedników

Kostki rosołowe budzą wiele kontrowersji. Nic dziwnego, bo większość z tych, które możemy kupić w sklepie, jest przepełnionych chemią. Warto więc postawić na domowy wyrób i zrobić kostki rosołowe samodzielnie. To banalnie proste.

Sklepowe kostki rosołowe zawierają wiele szkodliwych dla zdrowia substancji. W ich składzie znajdziemy m.in. dużo soli, wzmacniacze smaku, olej palmowy, cukier oraz utwardzony tłuszcz palmowy. Mimo to wciąż je kupujemy, ponieważ dzięki nim szybciej wyczarowujemy różnorodne potrawy. Jedno jest pewne - nie warto. Bo kostki rosołowe o dużo lepszym składzie możemy zrobić samodzielnie w domu. I to przy niewielkim nakładzie pracy. 

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Katarzyna Bosacka zdradza przepis na domowe kostki rosołowe. Doskonale wzmocnią smak potraw 

Domowe kostki rosołowe to prawdziwy hit. Mają o wiele lepszy skład, który możemy samodzielnie kontrolować. Możemy dodać do nich świeże warzywa, przyprawy i zioła, rezygnując ze szkodliwych ulepszaczy. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • kilka cebul, 
  • olej rzepakowy, 
  • pokruszone liście laurowe, 
  • lubczyk, 
  • suszone warzywa, 
  • gałka muszkatołowa, 
  • ziele angielskie, 
  • kurkuma, 
  • imbir, 
  • sól, 
  • odrobina mąki. 

Domowe kostki rosołowe - przepis Katarzyny Bosackiej. Sposób przygotowania krok po kroku 

Cebule należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić je i odstawić na 10 minut, by puściły sok. Następnie posypać cebulę mąką. Tak przygotowaną cebulę wrzucić na patelnię, uprażyć i przełożyć do garnka. Dodać suszone warzywa i przyprawy. Wymieszać i bardzo dokładnie zblendować. Gotową masę umieszczamy w zamykanym pojemniku na kostki lodu lub do słoiczka. Przechowywane w lodówce nadają się do spożycia przez około sześć tygodni, więc można z nich wyczarować wiele wspaniałych potraw.  

Więcej o: