Nie ma lepszej zupy na jesienne wieczory. To połączenie składników rozgrzewa i zapełnia brzuch na wiele godzin

Nieubłaganie zbliżają się coraz chłodniejsze dni i wieczory. To właśnie oznacza, że powinniśmy się zaopatrzyć w przepisy, które rozgrzeją nas od środka. Ta zupa jest idealną propozycją. Bogata lista składników sprawia, że jest ona pełna smaku, a do tego jest sycąca.
Zobacz wideo Chilli con carne z nachosami - turboaromatyczna, meksykańska potrawka

Pomimo że kalendarzowa jesień już się rozpoczęła, za oknami możemy doświadczyć słońca i bezchmurnego nieba. Cieszymy się więc ostatnimi podrygami ciepła, lecz z tyłu głowy wiemy, że za niedługo może się to zmienić. Chłodniejsze i deszczowe dni w końcu i nas dopadną, a siedzenie pod kocem z herbatą będzie na porządku dziennym. By do tego rozgrzewającego duetu dodać coś, co jeszcze bardziej nas rozgrzeje, proponujemy zrobić tę zupę. Wyróżnia ją charakterystyczny aromat, spora lista składników i smak, którego nie ma żadna inna zupa. Danie to rozgrzeje nawet w największe przymrozki.

Przepis na zupę meksykańską

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka,
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 400 g krojonych pomidorów,
  • 200 g kukurydzy z puszki,
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • zielona papryka,
  • czerwona papryka,
  • żółta papryka,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 limonka,
  • pęczek pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Olej wlej do garnka i podgrzej, następnie umieść na nim mięso mielone, przypraw i podsmaż.
  2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, czosnek również obierz i przeciśnij przez praskę. Papryczkę chili posiekaj, wszystko umieść w garnku z mięsem, podsmaż do rumianego koloru.
  3. Do mięsa wlej pokrojone pomidory, wszystko duś przez około 10 minut, a następnie dodaj bulion. Całość razem dokładnie wymieszaj i gotuj przez następne 10 minut.
  4. Wszystkie papryki umyj, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Kukurydzę i fasolę otwórz, wylej wodę znajdującą się w puszkach i umieść wszystko w garnku, wymieszaj i zagotuj.
  5. Do zupy wlej sok z limonki, opcjonalnie dopraw jeśli jest za mało aromatyczna i dodaj posiekana pietruszkę. Zamieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
  6. Jeśli zupa wyszła za ostra, możesz do niej dodać własnoręcznie zrobione kluseczki lub ugotowany ryż.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.