-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie ma lepszej zupy na jesienne wieczory. To połączenie składników rozgrzewa i zapełnia brzuch na wiele godzin
Nie ma lepszej zupy na jesienne wieczory. To połączenie składników rozgrzewa i zapełnia brzuch na wiele godzin
Nieubłaganie zbliżają się coraz chłodniejsze dni i wieczory. To właśnie oznacza, że powinniśmy się zaopatrzyć w przepisy, które rozgrzeją nas od środka. Ta zupa jest idealną propozycją. Bogata lista składników sprawia, że jest ona pełna smaku, a do tego jest sycąca.
Zobacz wideo Chilli con carne z nachosami - turboaromatyczna, meksykańska potrawka
Pomimo że kalendarzowa jesień już się rozpoczęła, za oknami możemy doświadczyć słońca i bezchmurnego nieba. Cieszymy się więc ostatnimi podrygami ciepła, lecz z tyłu głowy wiemy, że za niedługo może się to zmienić. Chłodniejsze i deszczowe dni w końcu i nas dopadną, a siedzenie pod kocem z herbatą będzie na porządku dziennym. By do tego rozgrzewającego duetu dodać coś, co jeszcze bardziej nas rozgrzeje, proponujemy zrobić tę zupę. Wyróżnia ją charakterystyczny aromat, spora lista składników i smak, którego nie ma żadna inna zupa. Danie to rozgrzeje nawet w największe przymrozki.
Przepis na zupę meksykańską
Składniki
- 500 g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka,
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 400 g krojonych pomidorów,
- 200 g kukurydzy z puszki,
- 200 g czerwonej fasoli z puszki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- zielona papryka,
- czerwona papryka,
- żółta papryka,
- 1 papryczka chili,
- 1 limonka,
- pęczek pietruszki,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Olej wlej do garnka i podgrzej, następnie umieść na nim mięso mielone, przypraw i podsmaż.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, czosnek również obierz i przeciśnij przez praskę. Papryczkę chili posiekaj, wszystko umieść w garnku z mięsem, podsmaż do rumianego koloru.
- Do mięsa wlej pokrojone pomidory, wszystko duś przez około 10 minut, a następnie dodaj bulion. Całość razem dokładnie wymieszaj i gotuj przez następne 10 minut.
- Wszystkie papryki umyj, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Kukurydzę i fasolę otwórz, wylej wodę znajdującą się w puszkach i umieść wszystko w garnku, wymieszaj i zagotuj.
- Do zupy wlej sok z limonki, opcjonalnie dopraw jeśli jest za mało aromatyczna i dodaj posiekana pietruszkę. Zamieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
- Jeśli zupa wyszła za ostra, możesz do niej dodać własnoręcznie zrobione kluseczki lub ugotowany ryż.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl