Domowa pizza pepperoni jak z restauracji? To możliwe. To najlepsza receptura w internecie

Pizza to niezaprzeczalnie jedna z najlepszych potraw kuchni włoskiej. Rozsmakowali się w niej i Polacy - zarówno dzieci, jak i dorośli. Nie musimy jednak jechać na wakacje do Włoch czy iść do włoskiej restauracji, bo w łatwy sposób możemy przygotować ją sami. Oto przepis na pizzę pepperoni, który na stałe rozgości się w twoim domu.

Flagowym daniem kuchni włoskiej jest pizza. Wielu z nas boi się, że przygotowana w domu nie wyjdzie idealna, jednak jest to wręcz banalne. Podpowiadamy, co zrobić krok po kroku, by pizza smakowała jak w słonecznej Italii.  

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Domowa pizza pepperoni. Jeśli zamkniesz oczy i weźmiesz kęs, przeniesiesz się prosto do Włoch 

Warto pamiętać, że fundamentem dobrej pizzy jest dobre ciasto. Składniki również odgrywają ważną rolę. Do tej pizzy nie możemy po prostu zdecydować się na najgorszego sortu pepperoni, bo zepsujemy cały smak. Zaszalejmy więc i dołóżmy kilka lub kilkanaście złotych, by smakowała jak najlepiej. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki na ciasto:  

  • 600 g mąki pszennej typ 00, 
  • 25 g świeżych drożdży, 
  • 320 ml ciepłej wody, 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • łyżeczka soli, 
  • łyżeczka cukru.  

Dodatki na pizzę: 

  • ponad 100 g pomidorów świeżych lub z puszki, 
  • 1 płaska łyżka oliwy z oliwek, 
  • 60 g tartego sera mozzarella, 
  • 15 g plasterków salami pepperoni, 
  • przyprawy i zioła: garść świeżych listków bazylii, mały ząbek czosnku, suszone oregano; sól i pieprz. 

Jak zrobić domową pizzę, by smakowała jak we Włoszech? Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania: 

  1. Drożdże utrzyj z 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżką mąki oraz łyżeczką cukru. Tak przygotowany rozczyn odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. 
  2. W tym czasie mąkę przesiej przez sito, dodaj gotowy rozczyn, oliwę i sól. Wszystkie składniki połącz, a następnie przejdź do energicznego wyrabiania ciasta. Musi być elastyczne i nie lepić się do rąk. 
  3. Gotowe ciasto na naszą pizzę przykryj ściereczką i odstawi na minimum pół godziny do wyrośnięcia. 
  4. To doskonała pora na przygotowanie wszystkich składników - wówczas wydanie pizzy będzie znacznie szybsze. Nagrzej też piekarnik do 230 stopni. 
  5. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel na dwie równe części. Jedną przykryj ściereczką, a drugą rozciągnij na kształt pizzy - pamiętaj by ciasto nie było ani za grube, ani zbyt cienkie.  
  6. Na koniec wystarczy nałożyć na placek pozostałe składniki. Piecz około osiem minut.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.