• Link został skopiowany

Ceny wędlin w sklepach cię przerażają? Ta łopatka wieprzowa na kanapki jest sto razy lepsza i tańsza

Ceny wędlin w sklepach potrafią powalić na kolana. Szukając oszczędności, ale też dobrego smaku i gwarancji jakości, możesz samodzielnie przygotować wędlinę na kanapki w domu. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Mięso pieczone (zdjęcie ilustracyjne)
fot.pixabay/ RitaE

Do przygotowania wędliny na kanapki w domu wcale nie potrzebujesz do tego szynkowara czy innych urządzeń. Przedstawiamy bardzo prosty przepis, który sprawi, że już nigdy nie kupisz wędliny w sklepie. Oto receptura na pieczoną łopatkę na kanapki. 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Pieczona łopatka wieprzowa na kanapki. Do pieczenia będzie gotowa w kilka minut 

Pieczona łopatka wieprzowa to najlepsze mięso, jakie można położyć na kanapkę. Do pieczenia jest gotowa w kilka minut i nie wymaga od nas dużego wkładu pracy. Jak ją przygotować, by była smaczna i aromatyczna? To proste. 

Składniki: 

  • 1 kg łopatki wieprzowej, 
  • 3 łyżeczki soli, 
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki ziół prowansalskich, 
  • 1 łyżka majeranku, 
  • 1 łyżka rozmarynu, 
  • 3 ziarna ziela angielskiego, 
  • 2 listki laurowe, 
  • papryka słodka, 
  • papryka ostra, 
  • kilka ząbków czosnku. 

Jak upiec łopatkę wieprzową na kanapki? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Wybierając łopatkę do pieczenia, należy pamiętać, że powinno być to świeże mięso. Wtedy będzie o wiele smaczniejsza. Ważne jest również dokładne natarcie mięsa przyprawami.  
  2. Sposób przygotowania: 
  3. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy solą. 
  4. Posypujemy mięso przyprawami, nacieramy, a w niektórych miejscach robimy nacięcia, by włożyć w nie ząbki czosnku. 
  5. Odstawiamy do lodówki na noc, a najlepiej na całą dobę. 
  6. Kolejnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki godzinę przed pieczeniem i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  
  7. Pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez godzinę. Warto pamiętać o zasadzie jednego kilograma mięsa na jedną godzinę pieczenia. 
  8. Pozostawiamy do ostygnięcia i kroimy na kanapki. Smacznego! 
Więcej o: