Ceny wędlin w sklepach potrafią powalić na kolana. Szukając oszczędności, ale też dobrego smaku i gwarancji jakości, możesz samodzielnie przygotować wędlinę na kanapki w domu. Podpowiadamy, jak to zrobić.
fot.pixabay/ RitaE
REKLAMA
REKLAMA
Do przygotowania wędliny na kanapki w domu wcale nie potrzebujesz do tego szynkowara czy innych urządzeń. Przedstawiamy bardzo prosty przepis, który sprawi, że już nigdy nie kupisz wędliny w sklepie. Oto receptura na pieczoną łopatkę na kanapki.
REKLAMA
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Pieczona łopatka wieprzowa na kanapki. Do pieczenia będzie gotowa w kilka minut
Pieczona łopatka wieprzowa to najlepsze mięso, jakie można położyć na kanapkę. Do pieczenia jest gotowa w kilka minut i nie wymaga od nas dużego wkładu pracy. Jak ją przygotować, by była smaczna i aromatyczna? To proste.
Jak upiec łopatkę wieprzową na kanapki? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
Wybierając łopatkę do pieczenia, należy pamiętać, że powinno być to świeże mięso. Wtedy będzie o wiele smaczniejsza. Ważne jest również dokładne natarcie mięsa przyprawami.
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy solą.
Posypujemy mięso przyprawami, nacieramy, a w niektórych miejscach robimy nacięcia, by włożyć w nie ząbki czosnku.
Odstawiamy do lodówki na noc, a najlepiej na całą dobę.
Kolejnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki godzinę przed pieczeniem i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez godzinę. Warto pamiętać o zasadzie jednego kilograma mięsa na jedną godzinę pieczenia.
Pozostawiamy do ostygnięcia i kroimy na kanapki. Smacznego!