Kentucky Fried Chicken to marka, której nie trzeba przedstawiać. Sieć barów, której twórcą jest Harland Sanders, wiedzie prym wśród lokali serwujących fast food. Swoją popularność firma zawdzięcza głównie soczystym kawałkom kurczaka w złocistej, chrupiącej panierce. Nie raz i nie dwa starano się już odwzorować sekretny przepis pułkownika Sandersa, w powstałych przepisach zawsze jednak czegoś brakowało.
Amerykański portal The Chicago Tribune opublikował w 2016 roku artykuł, który miał zawierać oryginalną recepturę na uwielbianą na całym świecie panierkę. Czy połączenie konkretnych ziół i przypraw rzeczywiście poskutkuje smakiem "prawdziwego" kurczaka KFC? O tym można się przekonać tylko na jeden sposób - postępując według zaleceń i pozostawiając ocenę własnym kubkom smakowym.
Składniki na kurczaka i marynatę:
Składniki na panierkę:
Składniki na ciasto:
Fileta z kurczaka pokrój na niewielkie, podłużne kawałki. W misce połącz składniki na marynatę, a następnie obtocz w niej kawałki mięsa. Zamarynowanego kurczaka schowaj do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmij go z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem.
Przygotuj drugą miskę. Umieść w niej rozbite jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zacznij miksować, stopniowo wlewając mleko. Całość dopraw solą. Masa powinna mieć jednolitą, gęstą konsystencję. Do pojemnika z przykrywką wsyp wszystkie przyprawy na panierkę i mąkę.
Kurczaka przełóż do miski z ciastem i obtocz go w nim. Na koniec umieść go w pojemniku z przyprawami, zamknij i dynamicznie potrząśnij. Dzięki temu uzyskasz charakterystyczną panierkę. Stripsy smaż obustronnie na głębokim oleju, aż do złocistego zarumienienia. Usmażone kawałki kurczaka odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Pyszne, chrupiące mięso możesz podawać razem z keczupem, dipem lub ulubionym sosem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl