• Link został skopiowany

Tak zrobisz kurczaka jak z popularnego baru. Pilnie strzeżony przepis zdradził kiedyś siostrzeniec słynnego Sandersa

Słynny kurczak z KFC ma na świecie wielu fanów. Soczyste mięso w chrupiącej, lekko pikantnej panierce to przysmak, któremu trudno odmówić. W 2016 roku siostrzeniec samego założyciela - pułkownika Harlanda Sandersa, miał zdradzić lokalnemu dziennikarzowi sekretny przepis na pyszną panierkę. Jak się okazuje, kluczem do smaku jest wyjątkowa mieszanka przypraw.
Chrupiący, soczysty kurczak niczym z KFC
fot. GregReese / pixabay.com

Kentucky Fried Chicken to marka, której nie trzeba przedstawiać. Sieć barów, której twórcą jest Harland Sanders, wiedzie prym wśród lokali serwujących fast food. Swoją popularność firma zawdzięcza głównie soczystym kawałkom kurczaka w złocistej, chrupiącej panierce. Nie raz i nie dwa starano się już odwzorować sekretny przepis pułkownika Sandersa, w powstałych przepisach zawsze jednak czegoś brakowało.

Zobacz wideo Chrupiące udka z kurczaka z pikantnym majonezem

Chrupiący kurczak niczym z KFC. Siostrzeniec Sandersa zdradził, że najważniejsze są przyprawy

Amerykański portal The Chicago Tribune opublikował w 2016 roku artykuł, który miał zawierać oryginalną recepturę na uwielbianą na całym świecie panierkę. Czy połączenie konkretnych ziół i przypraw rzeczywiście poskutkuje smakiem "prawdziwego" kurczaka KFC? O tym można się przekonać tylko na jeden sposób - postępując według zaleceń i pozostawiając ocenę własnym kubkom smakowym.

Składniki na kurczaka i marynatę:

  • 500 g fileta z kurczaka,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu.

Składniki na panierkę:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki soli,
  • 1 łyżka soli selerowej,
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżka sypkiej suchej musztardy,
  • 4 łyżki papryki,
  • 2 łyżki soli czosnkowej,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 3 łyżki białego mielonego pieprzu,
  • pół łyżki suszonych liści tymianku,
  • pół łyżki suszonych liści bazylii,
  • 1/3 łyżki suszonych liści oregano.

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka,
  • 125 ml mleka,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki soli.

Stripsy z kurczaka a'la KFC. Sposób przygotowania:

Fileta z kurczaka pokrój na niewielkie, podłużne kawałki. W misce połącz składniki na marynatę, a następnie obtocz w niej kawałki mięsa. Zamarynowanego kurczaka schowaj do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmij go z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem.

Przygotuj drugą miskę. Umieść w niej rozbite jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zacznij miksować, stopniowo wlewając mleko. Całość dopraw solą. Masa powinna mieć jednolitą, gęstą konsystencję. Do pojemnika z przykrywką wsyp wszystkie przyprawy na panierkę i mąkę. 

Kurczaka przełóż do miski z ciastem i obtocz go w nim. Na koniec umieść go w pojemniku z przyprawami, zamknij i dynamicznie potrząśnij. Dzięki temu uzyskasz charakterystyczną panierkę. Stripsy smaż obustronnie na głębokim oleju, aż do złocistego zarumienienia. Usmażone kawałki kurczaka odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Pyszne, chrupiące mięso możesz podawać razem z keczupem, dipem lub ulubionym sosem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: