• Link został skopiowany

Aromatyczny filet z kurczaka w ziołach. Prosty przepis na obłędny obiad, który zasmakuje każdemu

Kurczak króluje na polskich stołach pod różnymi postaciami - raz w formie kotletów drobiowych, kiedy indziej jako rosół czy dewolaj. My zdecydowanie stawiamy dziś na fileta w aromatycznych ziołach. Świetnie sprawdzi się jako danie główne na rodzinny obiad lub uroczystą kolację. Sprawdź, jak je doprawić, aby wszystkim przy stole ślinka ciekła.
Zapiekany filet z kurczaka w ziołach
fot. Elena Leya / iStock.com

Filet z kurczaka to danie uniwersalne. Można je przygotować według własnego uznania. Rodzaj i ilość przypraw oraz dodatków zależą od naszego - i naszych domowników - upodobania. Choć eksperymentowanie w kuchni nie jest niczym złym, to czasem warto skusić się na wypróbowanie sprawdzonego przepisu - a taki właśnie jest ten, który znajdziecie poniżej. Śmiało korzystajcie!

Zobacz wideo Zapiekanka rybna z filetami z makreli

Prosty i wyśmienity filet z kurczaka. W sam raz na rodzinny obiad

Mięso drobiowe ma to do siebie, że świetnie sobie radzi z obróbką termiczną. Kurczak smażony, pieczony, duszony, grillowany - w każdej postaci smakuje obłędnie. Zwłaszcza wtedy, kiedy umiejętnie go przygotujemy. Odpowiednio dobrane składniki sprawią, że danie nabierze niezwykłego smaku i aromatu. Zapach ziół i przypraw przeniesie was w czasie i przestrzeni, do miejsca, gdzie kubki smakowe czują się jak w raju.

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka,
  • 3 jajka,
  • 200 ml śmietany 12 lub 18 proc.,
  • 40 ml oliwy,
  • 2 pomidory,
  • bazylia,
  • oregano,
  • zioła prowansalskie,
  • curry,
  • świeża pietruszka,
  • sól, 
  • pieprz.

Zapiekany filet z kurczaka w ziołach. Sposób przygotowania

Kurczaka pokrój, posól, popieprz i umieść w naczyniu żaroodpornym. Do miski wbij i roztrzep jajka, a następnie wlej śmietanę i dodaj przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszanką zalej kurczaka w naczyniu żaroodpornym i wlej oliwę. 

Pomidora umyj, pokrój na plasterki i ułóż na kurczaku. Świeżą natkę pietruszki posiekaj, a potem obsyp nią zawartość naczynia. Na koniec umieść je w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza i podpiekaj przez 25 minut. Gotowe danie podaj z ulubionymi dodatkami. Mogą to być ziemniaki, świeże, chrupiące pieczywo lub smażony ryż z zestawem surówek. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: