Filet z kurczaka to danie uniwersalne. Można je przygotować według własnego uznania. Rodzaj i ilość przypraw oraz dodatków zależą od naszego - i naszych domowników - upodobania. Choć eksperymentowanie w kuchni nie jest niczym złym, to czasem warto skusić się na wypróbowanie sprawdzonego przepisu - a taki właśnie jest ten, który znajdziecie poniżej. Śmiało korzystajcie!
Mięso drobiowe ma to do siebie, że świetnie sobie radzi z obróbką termiczną. Kurczak smażony, pieczony, duszony, grillowany - w każdej postaci smakuje obłędnie. Zwłaszcza wtedy, kiedy umiejętnie go przygotujemy. Odpowiednio dobrane składniki sprawią, że danie nabierze niezwykłego smaku i aromatu. Zapach ziół i przypraw przeniesie was w czasie i przestrzeni, do miejsca, gdzie kubki smakowe czują się jak w raju.
Składniki:
Kurczaka pokrój, posól, popieprz i umieść w naczyniu żaroodpornym. Do miski wbij i roztrzep jajka, a następnie wlej śmietanę i dodaj przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszanką zalej kurczaka w naczyniu żaroodpornym i wlej oliwę.
Pomidora umyj, pokrój na plasterki i ułóż na kurczaku. Świeżą natkę pietruszki posiekaj, a potem obsyp nią zawartość naczynia. Na koniec umieść je w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza i podpiekaj przez 25 minut. Gotowe danie podaj z ulubionymi dodatkami. Mogą to być ziemniaki, świeże, chrupiące pieczywo lub smażony ryż z zestawem surówek. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl