Idzie zima, więc musisz zrobić tę sałatkę z kapusty. Lepszej nie zjesz nigdzie, a przydadzą się trzy dodatki

Kto z was już ma mnóstwo słoików z kiszonymi ogórkami, sałatkami z ogórków, buraczkami i gruszkami w occie? A czy nie zapomnieliście czasem o sałatce z kapusty białej na zimę? Jeśli jakimś cudem umknęło to waszej pamięci, spokojnie, my czuwamy. Jak zrobić sałatkę z kapusty na zimę? Bez tych dodatków będzie nijaka.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Sałatka z białej kapusty na zimę to niemal obowiązkowa rzecz na liście przetworów do zrobienia jesienią i jeśli jeszcze zastanawiacie się, czy warto łapać za mandolinę lub ostry nóż, odpowiadamy: tak, warto. Sałatka z kapusty na zimę to idealny dodatek do każdego obiadu, idealnie uzupełni domowe hot-dogi, burgery lub wrapy. Smakuje dużo lepiej niż zwykły colesław i tysiąc razy lepiej niż niemal kultowa surówka "od Chińczyka". Jak się za nią zabrać? Dodaj cebulę, paprykę oraz marchewkę. Nie zapomnij też o soli, a twoja sałatka z kapusty będzie najlepsza na świecie.

Zobacz wideo

Sałatka z białej kapusty na zimę - przepis

Składniki:

  • 2 kg białej kapusty (jedna duża głowa)
  • 3 większe cebule
  • 4 marchewki
  • 3 czerwone papryki
  • sól i pieprz

Na zalewę:

  • szklanka octu, polecam jabłkowy, jest delikatniejszy
  • szklanka oleju
  • 1,5 szklanki cukru

Sałatka z kapusty białej - sposób wykonania:

  1. Kapustę drobno poszatkuj lub zetrzyj na mandolinie. Następnie przełóż do dużej miski i zasyp dwiema pełnymi łyżkami soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw, by kapusta puściła wodę. 
  2. Kiedy kapusta odpoczywa, przygotuj resztę składników. Marchewkę zetrzyj na tarce o jarzynowych oczkach, paprykę pokrój w dość cienkie paski, a cebulę posiekaj w piórka. 
  3. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej ocet, dodaj cukier oraz olej i całość zagotuj. Następnie lekko ostudź. Do zalewy możesz dodać 2-3 listki laurowe, ale nie jest to konieczność. 
  4. Do posiekanej kapusty dodaj resztę składników oraz trochę pieprzu i ponownie wymieszaj. Odstaw na ok. 3 godziny. Po tym czasie dodaj zimną zalewę, znów wymieszaj i ostaw, tym razem na 6-8 godzin.
  5. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Następnie włóż do nich sałatkę wraz z zalewą i szczelnie zakręć słoiki zakrętką. Następnie zapasteryzuj we wrzątku przez 10 minut. Kiedy sałatka ostygnie, przełóż ją do chłodnego i ciemnego miejsca. 

Taka sałatka to bajka w smaku i zapachu. Jeśli nie lubisz ślęczeć godzinami przy krojeniu surówek do obiadu, poświęć na to jedno popołudnie, a zawsze będziesz mieć pod ręką słoik pysznej surówki z kapusty. 

Więcej o: