Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chodzi o karkówkę, mam za sobą niezliczone próby zrobienia karkówki idealnej. Oczywiście karkówka karkówce nierówna - inaczej przecież smakuje pieczona, inaczej duszona w sosie, a jeszcze inaczej zdjęta prosto z grillowego rusztu. Dziś jednak postanowiłam się z wami podzielić moim odkryciem.
Uwielbiam minutowe steki i chociaż słowo "stek" kojarzy się z wołowiną, ja przygotowuję je z różnych mięs. Czasami sięgałam właśnie po karkówkę i zawsze coś mi nie pasowało. Ostatnio namoczyłam ją w solance z dodatkiem niewielkiej ilości octu i wyszła genialna. Sól i ocet zapewniły to, że mięso się "zamknęło" i podczas smażenia było bardzo soczyste. Tak, dla wielu z was to nie będzie nic odkrywczego, ale zamarynowaną i lekko oprószoną przyprawami karkówkę po prostu usmażyłam i była przepyszna. Jednak trzeba pamiętać, by po wyjęciu z solanki dokładnie osuszyć karkówkę - inaczej tłuszcz będzie strzelał.
Składniki:
Jeśli chcesz jednak troszeczkę zaszaleć z karkówką, rozbite płaty mięsa zapanieruj tak jak schabowe. Gwarantuję, że mięso będzie przepyszne, każdy poprosi o dokładkę albo dwie.