• Link został skopiowany

Już nie grilluję ani nie piekę karkówki. Wkładam ją do solanki i dzieją się cuda. Soczysta jak nigdy

Karkówka na obiad to zawsze dobry pomysł i chociaż najczęściej smażymy ją w piekarniku, a w sezonie grillujemy (chyba że ktoś dysponuje grillem elektrycznym), to mój sposób na karkówkę jest bezkonkurencyjny. Po prostu wkładam mięso na chwilę do solanki i za chwilę mam najbardziej soczystą karkówkę na świecie. Jednak ważne są także dwie rzeczy.
Karkówka na obiad
Mironov Vladimir /Shutterstock

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli chodzi o karkówkę, mam za sobą niezliczone próby zrobienia karkówki idealnej. Oczywiście karkówka karkówce nierówna - inaczej przecież smakuje pieczona, inaczej duszona w sosie, a jeszcze inaczej zdjęta prosto z grillowego rusztu. Dziś jednak postanowiłam się z wami podzielić moim odkryciem.

Zobacz wideo

Uwielbiam minutowe steki i chociaż słowo "stek" kojarzy się z wołowiną, ja przygotowuję je z różnych mięs. Czasami sięgałam właśnie po karkówkę i zawsze coś mi nie pasowało. Ostatnio namoczyłam ją w solance z dodatkiem niewielkiej ilości octu i wyszła genialna. Sól i ocet zapewniły to, że mięso się "zamknęło" i podczas smażenia było bardzo soczyste. Tak, dla wielu z was to nie będzie nic odkrywczego, ale zamarynowaną i lekko oprószoną przyprawami karkówkę po prostu usmażyłam i była przepyszna. Jednak trzeba pamiętać, by po wyjęciu z solanki dokładnie osuszyć karkówkę - inaczej tłuszcz będzie strzelał.

Jak zrobić soczyste steki z karkówki? 

Składniki:

  • mięso z karkówki wieprzowej podzielone na plastry
  • solanka: na litr wody dodałam 1,5 łyżki soli
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • tłuszcz do smażenia (ja używałam domowego smalcu)

Sposób wykonania:

  1. Karkówkę podziel na plastry o grubości ok. 2 cm. Następnie włóż je do miski z solanką i dodaj ocet. Mięso powinno być w całości zanurzone. Następnie odstaw na kilka godzin do lodówki. 
  2. Zanim zaczniesz smażyć, wyjmij mięso z lodówki i osusz je ręcznikiem papierowym. Następnie delikatnie dopraw przyprawami i rozbij pięścią lub tłuczkiem. Nie rozbijaj steków z karkówki zbyt cienko. 
  3. Na patelni porządnie rozgrzej tłuszcz. Następnie połóż na nim mięso (powinno wcześniej nabrać temperatury pokojowej). Smaż na rozgrzanym tłuszczu przez ok. minutę z jednej i drugiej strony. Jeśli jednak plastry mięsa były grubsze, wydłuż czas do 1,5 minuty. 
  4. Po usmażeniu połóż mięso na desce, by odpoczęło. Po pięciu minutach masz wymarzony obiad lub kolację. 

Jeśli chcesz jednak troszeczkę zaszaleć z karkówką, rozbite płaty mięsa zapanieruj tak jak schabowe. Gwarantuję, że mięso będzie przepyszne, każdy poprosi o dokładkę albo dwie. 

Więcej o: