• Link został skopiowany

Te gofry swoim smakiem przypomną ci beztroskie wakacje. Zamień mleko na inny składnik, a przepadniesz

Jeśli szukasz przepisu na idealne gofry, śpieszymy z pomocą. Przepis na gofry jest prosty, ale czasami wychodzą gumowate, brak im puszystości i ogólnie są jakieś "nie takie". A domowe gofry mają być tak pyszne, jak z budki nad morzem, a nawet lepsze! Dziś podpowiemy wam, jak osiągnąć gofrową perfekcję. Mleko się nie przyda, inny napój to klucz do sukcesu.
Gofry
A_Lein /Shutterstock

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli chodzi o gofry, to chyba wszystkim nam kojarzą się z wakacjami, kiedy chodziliśmy po rynkach miast, przechadzaliśmy się nadmorskimi deptakami lub przesiadywaliśmy w klimatycznych cukierniach. Gofry to smak beztroski i dlaczego znów mamy czekać do wakacji, by się nim cieszyć? Najlepsze gofry przecież można zrobić także w domu, a kluczem jest ciasto. Nie dodawaj mleka, zamiast tego użyj maślanki. Gofry będą bardziej puszyste, delikatne i bosko chrupiące na zewnątrz.

Zobacz wideo

Gofry na maślance - dużo lepsze niż z nadmorskiej budki

Składniki:

  • 500 ml naturalnej maślanki
  • 300 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500
  • 2 średnie jajka
  • ok. 70 g masła (należy je roztopić)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody kuchennej
  • szczypta soli
  • ulubione dodatki do podania

Gofry na maślance - sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki, zwłaszcza maślanka i jajka mają temperaturę pokojową. 
  2. Przygotuj dwie miski. Do jednej z nich przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszaj. Do drugiej wlej maślankę, wbij jajka i dodaj cukier oraz szczyptę soli. Całość zmiksuj.
  3. Mokre składniki przelej do składników sypkich i zmiksuj na gładkie ciasto, a pod koniec miksowania dodaj roztopione masło. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by gluten zawarty w mące związał składniki. 
  4. Gofrownicę porządnie rozgrzej i lekko natłuść jej blaszki masłem lub olejem. Następnie za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na gofry i smaż na pełnej mocy urządzenia. Podczas smażenia staraj się nie otwierać gofrownicy. Smażenie zwykle zajmuje od 3 do 4 minut. 

Tak przygotowane gofry są idealne w każdym calu - mieciutkie i puszyste w środku, na zewnątrz przyjemnie chrupiące. Dodaj do nich bitą śmietanę z owocami, a ten smak przeniesie cię kilka miesięcy wstecz, wprost na wakacje. 

Więcej o: