Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chodzi o gofry, to chyba wszystkim nam kojarzą się z wakacjami, kiedy chodziliśmy po rynkach miast, przechadzaliśmy się nadmorskimi deptakami lub przesiadywaliśmy w klimatycznych cukierniach. Gofry to smak beztroski i dlaczego znów mamy czekać do wakacji, by się nim cieszyć? Najlepsze gofry przecież można zrobić także w domu, a kluczem jest ciasto. Nie dodawaj mleka, zamiast tego użyj maślanki. Gofry będą bardziej puszyste, delikatne i bosko chrupiące na zewnątrz.
Gofry na maślance - dużo lepsze niż z nadmorskiej budki
Składniki:
- 500 ml naturalnej maślanki
- 300 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500
- 2 średnie jajka
- ok. 70 g masła (należy je roztopić)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody kuchennej
- szczypta soli
- ulubione dodatki do podania
Gofry na maślance - sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki, zwłaszcza maślanka i jajka mają temperaturę pokojową.
- Przygotuj dwie miski. Do jednej z nich przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszaj. Do drugiej wlej maślankę, wbij jajka i dodaj cukier oraz szczyptę soli. Całość zmiksuj.
- Mokre składniki przelej do składników sypkich i zmiksuj na gładkie ciasto, a pod koniec miksowania dodaj roztopione masło. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by gluten zawarty w mące związał składniki.
- Gofrownicę porządnie rozgrzej i lekko natłuść jej blaszki masłem lub olejem. Następnie za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na gofry i smaż na pełnej mocy urządzenia. Podczas smażenia staraj się nie otwierać gofrownicy. Smażenie zwykle zajmuje od 3 do 4 minut.
Tak przygotowane gofry są idealne w każdym calu - mieciutkie i puszyste w środku, na zewnątrz przyjemnie chrupiące. Dodaj do nich bitą śmietanę z owocami, a ten smak przeniesie cię kilka miesięcy wstecz, wprost na wakacje.